Accidente rutiere si prevederi in cazurile penale

Cauzele producerii unui accident pot fi multiple si de cele mai multe ori nu reprezinta procedura unui caz penal. Fie ca este vorba de neatentie, oboseala, nerespectarea unei conduite specifice la volan sau viteza aceste nu sunt toate incadrate in categoria cazurilor penale.

Cel mai ades se intocmeste dosar penal, in urma unui accident rutier,care este soldat cu victime colaterale sau decese. Implicarea deceselor intr-un accident poate fi considerata una dintre cele mai grave dintre cazurile penale pe acest domeniu, acesta pedepsindu-se cu inchisoarea.

In cazurile accidentelor rutiere in urma carora exista victime, drepturile depind de statutul pe care il aveti: fie de victima nevinovata, fie de vinovat.

In cazul in care se dovedeste ca dumneavoastra sunteti victima nevinovata ce a suferit daune corporale, aveti posibilitatea de cere despagubiri financiare vinovatului sau optiunea de a solicita daune morale.

Aspectele care se iau in considerare atunci cand este vorba de un caz in care nu exista decese sunt multiple si au in vedere durata de spitalizare, tipurile de vatamari si gravitatea acestora.

In cazul producerii daunelor corporale ce necesita mai mult de 10 zile de spitalizare se poate pedepsi cu inchisoare de la o luna la 3luni sau cu amenda indiferent daca este din culpa sau nu. Mai mult decat atat, daca se depaseste durata de 60 de zile ce necesitaingrijiri medicale spitalicesti, pedeapsa cu inchisoarea este de la 3 luni la doi ani sau amenda conform Art.184, alin.2 din Codul Penal. Chiar si asa, pedeapsa se aplica doar in cazul in care victima depune plangere in acest sens.

Accidentele rutiere si dreptul penal

Accidentele rutiere sunt frecvente in ultimul timp fapt pentru care exista si multe situatii de cazuri penale in urma vatamarii corpoale a uneia sau a mai multor victime.

In Codul de Procedura Penala se prevede dreptul la aparare a omului in orice situatie de acuzare. In cazul situatiei nefericite a accidentelor rutiere ce se soldeaza cu acuzarea dumneavoastra si intocmirea unui dosar penal, aveti dreptul sa va aparati si sa apelati la un avocat penal ce va poate reprezenta cu succes in instanta si poate constitui apararea dumneavoastra la un standard profesionist.

Fie ca este accident din culpa sau cu spitalizare de 10 zile sau de peste 60 de zile, in urma plangerii depuse de catre victima va puteti confrunta cu urmarirea penala, urmata de intalnirea cu organele de instanta.

Pentru aceste probleme este indicata reprezentarea de catre o persoana autorizata si informata pentru apararea drepturilor, asa cum este un avocat in drept penal. Un avocat bun inseamna sa fie determinat sa gaseasca toate informatiile si probele in care a avut loc nefericitul accident, sa stie sa comunice cu clientul astfel incat sa mai obtina dovezi, iar intr-un final toate acestea sa constituie un ansamblu in reprezentarea clientului in fata instantei. Mai multe detalii aici.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!