In cazul in care dupa divort prin hotararea judecatoreasca se stabileste autoritatea parinteasca exercita in comun de ambii parinti, copiii sau copilul minori au dupa divort locuinta la unul dintre parinti.
In timpul alocat parintelui cu program de vizita dupa divort sau a vacantei cu acesta, copiii sau copilul vor putea locui la domicilul parintelui cu program de vizita, domiciliu pe care sub sanctiunea pierderii totale a dreptului de a lua minorii in perioada alocata lui din vacantae, acest parint ar fi indicat sa-l indice pana la terminarea cercetarii judcatoresti in cauza de divort.
In cazul in care se doreste efectuarea vacantei in afara Romaniei, va fi nevoie de acordul reciproc al ambilor parinti.
Fiecare parinte dupa divort va putea lua hotararile ce se impun pentru problemele de zi cu zi legate de ingrijirea minorilor cat timp acestia sunt in grija sa (ex. Alimente, imbracaminte, efectuarea temelor, rutina zilnica, activitati sportive, artistice etc. ). Fiecare parinte va avea acces la numele si datele de contact al medicului de familie/medicului specialist pentru a se putea interesa direct si permanent de starea de sanatate a minorilor.
Fiecare parinte are in mod independent dupa divort autoritatea de a dialoga cu doctorii, asistentele medicale sau orice alt furnizor de servicii medicale referitor la nevoile medicale ale minorilor.
Fiecare parinte are in mod independent autoritatea de a-i duce pe minori la controale periodice, unde considera de cuvinta. Doar in cazul in care se semnaleaza probleme de sanatate, parintele care are cunostinta de acest fapt, este obligat sa-l informeze si pe celalalt parinte in cel mai scurt timp posibil.
Fiecare parinte va trebui sa furnizeze medicului/unitatii medicale atat propriile date de contact cat si pe cele ale celuilalt parinte.
In cazul unei urgente medicale, parintele responsabil pentru copii la momentul aparitiei urgentei , va contacta celalalt parinte cat mai curand posibil. In cazul in care celalalt parinte nu este disponibil, nu reactioneaza sau are o parere diferita asupra cursului faptelor, parintele responsabil va actiona de indata asa cum crede de cuviinta pentru binele copiilor.
Deciziile importante privind sanatatea minorilor dupa divort ( interventii chirurgicale, interventii speciale, tratamente indelungate, tratarea minorilor in tara sau strainatate) vor fi luate de comun acord. In caz de neintelegere intre parinti si divergente de opinie medicala dupa divort, acestia este indicat sa caute opinia medicala avizata a cel putin trei specialisti in domeniu inainte de a lua cea mai buna decizie pentru sanatatea minoriilor.
Cheltuielile medicale agreate de comun acord dupa divort vor fi suportate de ambii parinti in mod egal dupa divort.
Fiecare parinte dupa divort va avea acces la numele si datele de contact ale invatatoarei/dirigintei(lui) pentru a se putea interesa direct si permanent atat de evolutia scolara a minorilor cat si de elementele ce tin de desfasurarea activitatilor scolare de zi cu zi ( ex. orar, programa, serbari, etc.).
Fiecare parinte dupa divort are in mod independent autoritatea de a dialoga cu profesorii, invatatorii, educatorii referitor la nevoile educationale ale minoriilor.
Informatiile importante referitoare la copii transmise de reprezentantii scolii ( ex. abateri, probleme disciplinare) vor fi transmise de parintele care a luat primul cunostiinta de ele celuilalt parinte.
Selectia scolii/ liceului/ formei de invatamant, va fi facuta de comun acord, dupa consultarea in prealabil a copiilor. In cazul aparitiei divergentelor de pareri se poate apela la un mediator, de comun acord, costurile fiind suportate in mod egal de ambii parinti.
Fiecare parinte dupa divort este liber sa inregistreze copiii la activitati extrascolare, cum ar fi activitati sportive, activitati artistice si nu numai, asigurand deplasarea acestora pana la si de la locul de desfasurare a respectivelor activitati, fiind sprijinit ( in cazul tatalui) de celalalt parinte cu existenta echipamentelor necesare activitatiilor respective si de obligarea paratului de a aduce copii la domiciliul lor dupa terminarea activitatilor extra scolare pana cel tarziu la orele 20.30 pm.
Parintele in grija caruia se gaseste copiii la momentul desfasurarii respectivei activitati este obligat sa asigure copiilor transportul pana la si de la locul de desfasurare a respectivelor activitati, cu posibilitatea si celuilalt parinte de a ii lua/aduce, daca primul este in imposibilitate.
Fiecare parinte pe perioada in care copiii locuiesc la el se va asigura ca exista posibilitatea efectiva ca minoriii sa poata fi contactati zilnic de catre celalalt parinte in mai multe moduri (e-mail, telefon, etc.)
Fiecare parinte se va asigura ca exista cel putin un numar de telefon la dispozitia celuilalt parinte ( dar ideal si o adresa de e-mail plus 1-2 numere alternative de telefon) unde poate fi contactat de catre copii sau celalalt parinte.
In caz de schimbare, fiecare parinteva furniza celuilalt parinte noile date de contact ( adresa de domiciliu, numar telefon fix si mobil, adresa de e-mail valida).
Contactul telefonic dintre parinti si copii nu va fi impiedicat, monitorizat sau intrerupt de catre parintele care ii gazduieste pe copii in acel moment.
Cu ocazia transferului copiilor de la un parinte la altul, copiii vor fi insotiti de toate informatiile, obiectele si hainele necesare celuilalt parinte in a se ingriji de copii.
Parintele rezident se va asigura ca la momentul transferului, dupa momentul divortului copiii au asupra lor suficiente obiecte de uz personal ( imbracaminte, incaltaminte, jucarii, etc.) corespunzatoare perioadei de timp pe care minorii o vor petrece cu parintele nerezident si cu conditiile meteorologice asteptate pentru perioada respectiva de timp.
Parintele nerezident se va asigura ca la momentul returnarii copiilor, minorii au asupra lor obiectele de uz personal ( imbracaminte, incaltaminte, jucarii, etc.) pe care copiii le-au luat cu ei la momentul transferului.
Cu privire la contributia la cheltuielile dupa divort de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor parintii vor asigura printro colaborare permanenta, intretinerea copiilor cu privire la cele necesare traiului, educatiei, precum si cele necesare pregatirii lor profesionale.
av. Razvan Ivan Claudiu