Avocat specializat in divort si partaj Bucuresti Ivan Razvan Claudiu

In primul rand, dati-mi voie sa imi exprim regretul fata de starea actuala a relatiei maritale in care sunteti implicat si care din diferite motive nu mai functioneaza, nu mai aduce fericire in viata ta, sau a voastra, nu mai poate continua. Pregatirea si experienta noastra ne-au invatat sa tratam cu pricepere si tact cazurile de divort, sa intelegem ca rolul nostru in calitate de avocati specializati in divorturi nu se limiteaza la reprezentarea juridico-legala, ci include ajutor moral, sfaturi, o atitudine pozitiva fata de viitor si eliminarea sau gestionarea cu succes a stresului. Sunt momente in care cel mai sensibil lucru pe care il putem face este sa ne oprim, sa incheiem o relatie sau o casatorie nefunctionala, protejand astfel nu numai bunastarea noastra psihica si/sau materiala dar si pe cea a copiilor. Acest pas, al divortului, desi obositor si bulversant poate fi inceputul unei noi perioade deosebit de frumoase in viata voastra. 

In continuare o sa prezint informatii relevante despre desfacerea casatoriei (divortul) subliniind la fiecare pas de ce este important sa apelezi la expertiza unui avocat specializat in divort Bucuresti. Doar ca mentiune, din punctul meu de vedere, cel mai semnificativ avantaj in a apela la un avocat bun de divort este simplitatea procesului, reducerea considerabila a stresului si oboselii specifice, ajutorul moral si intelectual dat de o persoana care a trecut prin sute astfel de cazuri. Experienta este un atu hotarator, indispensabil, pentru buna desfasurare a desfacerii casatoriei.

Conform Codului Civil in vigoare, casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, in scopul intemeierii unei familii. Este o uniune pe viata ce nu poate inceta decat prin modurile prevazute de lege, anume prin decesul unuia dintre soti (sau declararea judecatoareasca a decesului) sau prin desfacerea casatoriei prin divort, in conditiile legii. Din modalitatea reglementarii acestei institutii fundamentale de drept al familiei se intelege limpede ca ea protejeaza normala desfasurare si dezvoltare a relatiilor de familie. Desfacerea casatoriei prin divort este deci prevazuta in acest context contrar asteptarilor sau intuitiei tocmai pentru protejarea acelorasi relatii de familie pentru acele cazuri in care scopul casatoriei (intemeierea unei familii) dar si valorile sociale adiacente nu mai pot coexista in cadrul mentionat. Datorita importantei efectelor in plan juridic si social, atat incheierea casatoriei cat si desfacerea ei se intampla numai in cadrul normat de lege, obligandu-i astfel pe soti (sau pe viitorii soti) sa inteleaga importanta momentului si a deciziilor lor. Daca tocmai legea va face atenti in privinta seriozitatii deciziilor pe care le luati in aceste privinte (divortul, partajul bunurilor, custodia copiilor, etc.) este de datoria mea sa va sfatuiesc sa apelati la sfatul si reprezentarea unui avocat bun, specializat in divort si partaj.

 

Conform codului Civil (Art. 373) divortul poate avea loc in prin una dintre urmatoarele patru cazuri expres prevazute de lege:

  1. Divortul prin acordul sotilor, fie la cererea ambilor soti, fie la cererea unuia dintre soti acceptata de celalalt;
  2. Divortul din motive temeinice, motive din cauza carora raporturile dintre soti sunt grav afectate si continuarea casatoriei este imposibila;
  3. Divortul la cererea unuia dintre soti dupa o separare in fapt de cel putin 2 ani;
  4. Divortul la cererea acelui sot a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

In ce priveste modalitatea desfacerii, codul civil reglementeaza expres ca divortul poate fi declarat prin una dintre urmatoarele cai :

 

P1) Desfacerea casatoriei pe cale judiciara;

P2) Desfacerea casatoriei pe cale administrativa;

P3) Desfacerea casatoriei pe cale notariala.

O sa le luam pe rand si o sa mentionam, succint si cat se poate de clar caracteristicile fundamentale ale fiecarei modalitati.

Divortul prin acordul sotilor.

Datorita intelegerii dintre soti aceasta modalitate de desfacere a casatoriei este cea mai putin stresanta si consumatoare de resurse (bani, timp, energie psihica/intelectuala). In acest caz, conform Art. 374 Cod Civil, desfacerea poate fi pronuntata indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista copii minori rezultati din casatorie.

Divortul prin acordul sotilor poate fi declarat prin oricare dintre caile mentionate, adica atat in fata instantei de judecata cat si pe calea administrativa sau notariala, cu urmatoarele mentiuni : pe cale administrativa se poate obtine desfacerea numai daca nu sunt copii minori (nascuti din casatoriei, din afara casatoriei, sau adoptati), conform art. 375 cod civil; cea de-a doua mentiune, desfacerea se poate obtine in fata notarului public si daca sunt copii minori dar numai daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala a acestora.

In ce priveste procedura divortului prin acordul sotilor cel mai adecvat mod de a aborda situatia este sa apelati la sfatul si informatiile unui specialist in domeniul juridic, un avocat divort si partaj. Pentru a nu va pierde timpul si energia cu actele ce trebuiesc intocmite, drepturile de care va puteti (sau te poti bucura), precum si o buna informare asupra consecintelor juridice implicate in acest proces.

Divortul prin culpa sotilor / cula exclusive - sau divortul din motive temeinice

De esenta acestui caz este lipsa intelegerii intre soti. Datorita efectelor juridice diferite este cazul de divort in care este nevoie de atentie maxima si cu siguranta ca este nevoie de Asistenta si reprezentarea unui bun avocat specializat in divort. Daca ati ajuns in acest punct si nu ati apelat la sfatuirea / reprezentarea unui avocat (specializat in probleme de dreptul familiei, dar in special pe divorturi) este posibil ca drepturile si interesele dumneavoastra legitime sa nu fie aparate corespuzator. Asta pentru ca in lipsa unui specialist, va trebui sa o faceti dumneavoastra. Singur(a).

Conditiile divortului prin culpa, sau din motive temeinice :

  • Existenta unor motive temeinice (a unei culpe, in alte cuvinte)
  • Motivele temeinice sa afecteze grav raporturile dintre soti
  • Continuarea casatoriei nu mai este posibila datorita motivelor temeinice si a afectarii grave a raporturilor dintre soti.

In ce priveste calea de urmat, divortul din culpa poate fi pronunt numai de instanta de judecata. Judecatorul trebuie sa stabileasca ca exista culpa unuia dintre soti, sau a ambilor, in destramarea casatoriei pentru a putea desface casatoria prin aceasta modalitate. Daca exista culpa exclusiva a unuia dintre soti, instanta de judecata va desface casatoria si, daca este cazul, va acorda despagubiri sotului nevinovat. Mai mult, pe langa despaguri, s-ar putea sa vi se solicite (sau sa aveti posibilitatea sa solicitati) o prestatie compensatory de la sotul din a carui culpa exclusiva se desface casatoria. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care aveti nevoie de asistenta si reprezentare de specialitate. Un avocat bun divort in Bucuresti, in special experimentat, stie de aceste chestiuni cu mult inainte sa apara, stie ca intr-o situatie de divort lucrurile pot degenera si in acest caz este mai bine sa fii pregatit inainte ca solutia sa fie aleasa pentru tine de catre celalalt sot.

Ce inseamna motive temeinice?

Legea nu mentioneaza expres ce inseamna ‘motive temeinice’ lasand astfel la latitudinea instantei de judecata sa stabileasca in functie de particularitatile concrete ale situatiei (si cum este ea prezentata de soti, sau de avocatii lor) daca anume imprejurari constituie ‘motive temeinice’. In privinta acestora, pentru a intelege continutul sintagmei, un prim pas de pornire ar fi Art. 308 - 310 Cod Civil care reglementeaza drepturile si indatoririle personale ale sotilor, dispozitiile constitutionale, dispozitiile codului penal. Dintre cele mai frecvente motive temeinice invocate si acceptate in practica mentionam :  infidelitatea conjugala, actele de violenta psihica sau fizica, injuriile grave, parasirea locuintei sotilor, cenzurarea/afectarea fara drept a relatiilor sociale si profesionale, incalcarea repetata a obligatiei de a acorda respect sotului, etc..

Divortul in cazul separarii in fapt a sotilor de cel putin 2 ani

In acest caz, sotul care cere in fata instantei de judecata divortul in acest mod isi asuma culpa exclusive pentru destramarea casatoriei, cu exceptia cazului in care si celalalt sot se declara de acord cu divortul - caz in care casatoria se va desface fara mentionarea culpei. Calea de urmat pentru aceasta procedura este tot in fata instantei de judecata, fara ca divortul prin aceasta procedura sa poata fi declarat de ofiterul de stare civila sau de catre notarul public.

Divortul la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei

A se observa ca cererea de desfacere a casatoriei in acest caz poate fi facuta numai de catre sotul a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei. Celalalt sot nu poate apela la aceasta institutie de dreptul familiei. Desfacerea se va face fara mentiune despre culpa sotilor, lucru firesc dat fiind motivul imposibilitatii continuarii casatoriei si anume o stare de fapt ce priveste sanatatea sotului.

Institutia casatoriei este amanuntit reglementata, atat in raporturile patrimoniale cat si nepatrimoniale dintre soti, motiv pentru care articolul de fata, desi lung, este o prezentare succinta. Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati si putem stabili in concret ce se poate face si care este cel mai bun curs de actiune pentru cazul dumneavoastra. Consideram ca ajutorul unui avocat bun specializat in divort este esential pentru buna aparare a drepturilor si intereselor dumneavoastra si va sfatuim cu caldura sa alegeti cu grija la cine veti apela in acest sens.

Cu deosebita consideratie,

Ivan Razvan Claudiu - Avocat specializat in divort si partaj Bucuresti.

Poza despre divort

despre divort

 
Cartea VI - Proceduri speciale
Titlul I Procedura divortului
Capitolul I Dispozitii comune
Articolul 915 Instanta compe

Citeste
Poza despre familie 3

despre familie 3


SECTIUNEA a 4-a Încetarea adoptiei
Art. 475 Încetarea adoptiei Adoptia încetează prin desfacere sau ca urmare a anulării ori a co

Citeste
Poza despre familie 2

despre familie 2

 
Art. 367 Obiectul conventiei matrimoniale În cazul în care se adoptă comunitatea conventională, conventia matrimonială se poate referi

Citeste
Poza autoritate comuna dupa divort

autoritate comuna dupa divort

 
In cazul in care dupa divort prin hotararea judecatoreasca se stabileste autoritatea parinteasca exercita in comun de ambii parinti, copiii

Citeste
Poza despre familie

despre familie

Art. 258 Familia (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimtită între soti, pe egalitatea acestora, precum si pe dreptul si îndatorire

Citeste
Poza divorturi scumpe

divorturi scumpe

 
Ne-am propus in acest articol sa aratam cateva din divorturile cele mai costisitoare din lume pentru a iesi la iveala cat de important este

Citeste
Poza despagubiri dupa divort

despagubiri dupa divort

 
Dupa terminarea procedurilor de divort in fata instantei de judecata se pot acorda despagubiri partii care a dovedit ca este indreptatita la

Citeste
Poza intrebari cu raspuns

intrebari cu raspuns

 
 
  
Intrebare
 Buna seara. Pot depune actele de divort daca eu am Buletinul pe localitatea Gaesti in Bucuresti. m

Citeste

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!