Cele mai frecvente motive de divort – Partea 1

Avand experienta a peste o suta de cazuri de divort, ne-am gandit sa impartasim cu voi cele mai frecvente motive invocate (general, in instanta) pentru divort . Modernizarea continua a casatoriei ca institutie fundamentala a societatii si schimbarea permanenta a perceptiei asupra familiei si rolul partenerilor a dus la schimbari semnificative a numarului de divorturi la nivel international. Ce nu s-a schimbat in schimb, credem noi, sunt motivele care duc un cuplu catre acest pas foarte important al vietii lor, pas sau etapa ce trebuie parcursa cu grija si consideratie pentru mai multe aspecte esentiale. Credem ca o scurta prezentare a motivelor de iesire dintr-o casatorie ii pot ajuta pe cei mai multi sa inteleaga cand si de ce este cazul sa paraseasca o relatie, sau casatorie, ce nu mai functioneaza spre beneficiul sau fericirea partenerilor si/sau copiilor.

Cel mai frecvent motiv invocate este infidelitatea. Unul dintre valorile comune pe care noi le impartasim in Romania este Fidelitatea, intr-o societate patrunsa de valorile crestine si o experienta aproape milenara in practica relatiilor monogame. Infidelitatea este perceputa diferit de fiecare dintre soti dar ceea ce este comun este frecventa motivare ca “nu-si mai poate privi sotul/sotia la fel”. Reflectand asupra momentului in care s-a produs infidelitatea in relatie cu momentul in care a intervenit divortul se pare ca nici macar nu conteaza perioada dintre ele. Am avut cupluri in care relatiile extra-conjugale au fost recente iar in altele cu mult inainte de momentul deciziei . Speram ca veti lua o decizie inteleapta care sa aduca liniste si fericire in viata voastra.

Banii. Discutiile generate de lipsa, gestionarea si administrarea lor si rolurile/atributiile pe care fiecare dintre soti le au in acest sens. Experienta acumulata de-a lungul timpului ne demonstreaza ca, in general, sotii (si partenerii, in general) subestimeaza acest subiect si stresul pe care-l poate cauza cat si efectele pe care aceste dispute legate de bani le pot genera. Viata agitata pe care o ducem astazi, lipsa de timp, schimbarile frecvente la nivel social, tehnologic, ne lipseste de timpul si atentia cuvenita acestui subiect omni-prezent in vietile noastre. In cazul in care va gasiti in aceasta situatie va recomandam sa, inainte sa faceti pasul divortului si in masura in care este posibil, va faceti un plan cu reguli clare pentru gestionarea si administrarea veniturilor familiei la nivel de decizie (in special pentru cheltuielile semnificative), la nivel de evidenta (un fel de contabilitate, in termeni familiari), la nivel de executie (actul de cheltuire in sine). Crearea unui sistem echitabil de impartire a acestei responsabilitati poate crea un cadru familial mult mai relaxat ce poate conduce cuplul catre revenirea la situatia anterioara cand se iubeau si lucrurile se desfasurau armonios. Daca motivul casatoriei nu a fost, in fapt, legat de situatia materiala atunci o astfel de solutie poate functiona spre beneficiul tuturor partilor implicate.

Comunicarea. Lipsa ei sau comunicarea defectuoasa. Comunicarea este cruciala in orice relatie, cu atat mai mult intr-o relatie de familie unde ambii parteneri trebuie sa poata discuta, stabili si decide nenumarate aspecte in legatura cu viata lor zilnica, indiferent de aspectul relevant (fie ca-i in discutie un aspect material, emotional, intelectual, etc.).  Nenumarate studii au relevat cu diferite ocazii ca piatra de temelie a unui mariaj este comunicarea eficienta. Acest  lucru nu inseamna ca partenerii trebuie sa discute mult, sau dezbata orice subiect, sau epuizeze subiectul adus in discutie, sau sa castige de fiecare data o disputa. Ea trebuie sa fie sanatoasa, activa, semnificativa si, in final, scopul principal este de a ii aduce pe aceeasi frecventa pe soti, emotional, material, intelectual. Alaturi de discutiile despre bani, si acest aspect al vietii de cuplu este (desi unanim recunosct ca deosebit de important) este unul subestimat si lasat la voia intamplarii. In general. Viata de zi cu zi ne impinge adeseori intr-o stare de oboseala, stres, agitatie, stare care ne departeaza de lucrurile importante pentru noi si cei din jur.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!