Cele mai frecvente motive de divort – Partea a 2-a

In articolul precedent, am mentionat pe scurt cele mai frecvente cauze ce au dus la ruperea unei casatorii. Cele 3 cauze principale anterior mentionate le-am tratat separat pentru ca sunt de departe cele mai importante motive (ca frecventa) ce duc un cuplu odata sanatos catre divort. In articolul de fata o sa continuam cu altele, nu mai putin importante dar, de o frecventa mai mica.  

Cearta frecventa, conflictul continuu. Sunt cupluri care au conflicte foarte frecvente (zilnic, uneori chiar si de mai multe ori pe zi) si toate aceste certuri afecteaza relatia in feluri pe care partenerii nu le anticipeaza din start. Le-ar fi si greu sa o faca. Motivele sunt extrem de variate, mentionam cateva: discutiile despre bani, neintelegerea in comunicare, greselile din trecut (cu sau fara efecte in prezent), se simt neapreciati, disputele legate de decizie, subiecte de munca, relatii sociale, etc.. Aceasta stare conflictuala indeparteaza emotional si intelectual partenerii, devine un impediment in calea comunicarii eficiente, afecteaza acea stare de comunitate/apropiere reprezentata de casatorie.

Divortul pentru acest motiv intervine dupa o lunga perioada de stare conflictuala sau, in unele cazuri, dupa cateva certuri intense in care partenerii realizeaza ca nu se vor putea intelege in termeni buni. Ca sfat, desi nu suntem specializati in consilierea cuplurilor, o discutie scurta si aplicata cu un avocat experimentat in divorturi va poate schimba perspectiva asupra intregii situatii sau va poate confirma cele pe care le-ati simtit si crezut cu tarie in multele ocazii de cearta. Cu cat actionati mai devreme cu atat va fi mai usor, pentru tine si sotul tau,  indiferent ca actionati in directia rezolvarii acestei stari sau in directia contactarii unui avocat, sau, de ce nu, consilier marital.

Asteptari nerealiste. Datorita educatiei primite in familie, la scoala, din cercurile sociale, avem anumite asteptari in ceea ce priveste viata de familie, modelul de comportament al sotului/sotiei, reguli pe care noi le consideram valide si ar trebui sa guverneze aceasta noua viata de dupa casatorie. Toate aceste asteptari le consideram valide si de neschimbat, ne ghidam si influentam viata de cuplu in consecinta. Se intampla de mai multe ori ca aceste vederi, conceptii, asteptari, sa fie cu totul disproportionate si nerealiste. Din acest motiv ne comportam fata de partenerul de viata in moduri incompatibile cu bunul mers si sanatatea relatiei. Acesta este unul dintre cazurile de neintelegere foarte dificil de inlaturat, desi pare simplu de abordat la prima vedere. Asteptarile si modul in care vedem lumea este adanc inradacinat in noi, prin ani de practica  sau expunere, si fac practic parte din noi. Indiferent daca sunt potrivite cu viata de cuplu sau nu. Aceste conceptii sunt masura dupa care veti judeca daca viata de familie, partenerul, se ridica la inaltimea asteptarilor si dorintelor voastre.

Lipsa conexiunii si/sau a intimitatii. Vine un moment in viata celor mai multe cupluri in care partenerii simt ca s-au instrainat unul de celalalt, sau ca nu-si mai recunosc partenerul ca fiind acea fiinta iubita pe care se pot baza si pe care o cunosc la fel de bine ca pe ei insisi. Lipsa timpului pentru parteneri, lipsa comunicarii, frecventa si intensitatea certurilor, transformarile pe care toti le avem in timp, lipsa contactului fizic, toate acestea (si nu numai) sunt cauze ce pot duce la instrainarea sotilor.Odata cu aceasta instrainare apar si alte provocari pentru cei casatoriti, provocari care daca nu sunt gestionate la timp pot produce o ruptura permanenta.Ca si in cazul altor motive de divort, sfatul nostru este sa actionati din timp, cu grija si responsabilitate.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!