Cine ne asculta la vorbitor?

De foarte multe ori in lumea dreptului penal apare un fenomen care este tratat superficial de catre aparatori, cei care sunt chemati sa apere drepturile persoanelor ce intra pe taramul dreptului penal.

In majoritatea situatiilor de intimitate in care clientul aflat sub arest preventiv, retinut sau chiar in executarea unei pedepse privative de libertate se bucura de a putea discuta orice cu avocatul sau fara ca cineva sa asculte ceea ce acestia vorbesc, este cineva care intodeauna isi face prezenta in mod brutal si anume " suspiciunea ca cineva asculta" sau "gardianul".

In multe centre de arest preventiv aceasta suspiciune imbraca si o forma fizica si anume un gardian care asista sau doi gardieni care sunt prezenti in aceeasi camera in care avocatul discuta cu clientul sau chestiuni intime ce tin de relatia client - avocat.

Ne punem intrebarea cati avocati solicita direct acestor gardieni sa paraseasca acea camera imediat ? Iar raspunsul este unul simplu foarte "putini", deoarece obisnuinta acestor gardieni de a asista le cele discutate de client cu avocatul sau si relaxarea acestora cu care stau in camera de parca fara ei nu se poate, denota ca nimeni nu le spune sa-si vada de treaba in momentul in care avocatul discuta cu cel pe care il reprezinta si care este arestat, retinut sau condamnat. Mai mult decat atat unii gardieni dau si sfaturi juridice si vorbesc din experianta lor, sfatuind in mod gratuit pe client si pe avocat "cum ar fi bine pentru ei sa faca" pentru ca "stiu ei cum e la procuror si la judecator, ca au vazut ei multe si au dus ei pe multi pe instanta " si chiar intru-un moment de inspiratie juridica tot gardianul recomanda ce cai de atac sa formuleze avocatul si clientul pentru ca sa citez din lumea gardienilor " sa iasa de la noi din arest".

Sub pretextul ca acorda paza acesti gardieni incalca legea. Intimitatea client avocat nu este ceva de negociat sau discutat ci este un drept pe care insusi avocatul este obligat sa-l apere. Nimeni nu are dreptul sa asiste sau sa fie de fata cand avocatul discuta cu clientul sau privat de libertate.

Unii gardieni si-au imbunatatit medodata si ies din camera dar ori stau in fata camerei pe hol pe un scaun cu usa deschisa sub scuza ca trebuie sa pazeasca arestatul fapt care este o ineptie sau se plimba pe hol aruncand din cand in cand o privire in camera.

Altii cu mai mult tupeu cand le soliciti sa permita clientului sa semneze anumite documente duc chiar ei clientului acele documente dar nu fara a arunca si un ochi avizat pe continutul acelor acte sub pretextul ca trebuie sa verifice ce este in ele pentru a nu se face ilegalitati, fapt care este din nou o aberatie. Nu mai vorbim de situatia in care exista suspiciunea ca telefoanele de la locul de detentie de pe care suna cei arestati su condamnati sunt ascultate incalcandu-se astfel legea si violandu-se in mod flagrant secretul avocat – client.

Nu au ce cauta paznici sau gardieni in incaperea in care avocatul discuta cu clientul sau arestat sau retinut si nu au de ce sa duca ei documente clientului spre a fi semnate.

Trebuie reglementat prin lege acest abuz si stabilit o data pentru totdeauna care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte locul de detinere indiferent de cum se cheama el arest preventiv sau penitenciar cand vine vorba de conditiile obligatorii care trebuie oferite avocatului atunci cand are contact cu clientul sau si stopate o data pentru totdeauna practicile gardienilor de a asista la discutiile dintre avocat si client.

av.Razvan Ivan Claudiu

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!