Nu orice dosar deschis pentru infractiuni penale ajunge sa fie finalizat cu pedeapsa. Unele sunt clasate, in alte cazuri se recurge la mediere, impacarea partilor si posibilitatea de a anula continuarea dosarului pe rol. De asemenea, cand se intampla ca inculpatul sa fie minor, acesta nu poate fi tras la raspundere. In aceste cazuri vorbim de persoane sub 16 ani sau care sunt intr-o stare medicala precara si nu au discernament si se dispun probe in acest sens - cum se intampla in cazul celor cu boli mintale.
Indiferent de situatia care a dus la dosarul penal intocmit, aveti nevoie de un avocat competent, un avocat penal Bucuresti sau in functie de orasul unde a fost deschis dosarul. Va putem asadar ajuta in orice faza a dosarului penal, privind consultanta, reprezentarea in fata organelor competente, precum si privind asistenta.
Cand se dispune clasarea
Pentru a se dispune inceperea urmaririi penale, in primul rand trebuie sa existe toate conditiile de fond intrunite. Asadar se impune clasarea cand nu sunt probe necesare, suficiente, cand nu exista interes public fata de cel inculpat.
Totodata, se poate renunta la urmarirea penala in cazul acelor infractiuni ce sunt sanctionate cu amenda si/sau pedeapsa cu inchisoare de maximum 5 ani. In acest caz procurorul decide neinceperea urmaririi penale daca inculpatul in raport de conduita acesta nu are antecedente, se constata ca nu exista interes public in urmarea acestuia, tinand cont si de imprejurarile concrente in care s-a produs fapta.
Renuntarea la urmarirea penala are loc inainte de sesizarea camerei preliminare. Se vor impune masuri precum:
- Plata daunelor.
- Indeplinirea obligatiilor de intretinere.
- Savarsirea de munca in folosul comunitatii.
- Program de consiliere sau monitorizare de serviciu de probatiune.
Astfel de masuri sunt impuse pentru o durata nu mai mare de 6 luni. Daca in acest timp nu sunt indeplinite conditiile impuse de procurer, ordonanta se revoca. O alta renuntare la urmarirea penala nu mai poate fi obtinuta.
Un inculpat intr-un dosar penal poate sa scape de urmarirea penala si de savarsirea unei anumite pedepse aferente cazului atunci cand intervine amnistita, prescriptia sau daca plangerea a fost retrasa. In acest ultim caz se poate vorbi despre impacarea partilor, de mediere si in functie de cum se ajunge la acord, dosarul penal poate fi inchis. Atentie insa, cheltuielile de judecata trebuie platite si victima, chiar daca ajunge la o intelegere cu inculpatul, poate fi pusa la plata cheltuielilor aferente dosarului pana in momentul in care s-a dispus renuntarea - probe medicale, testari, investigari, personalul care a investigat cazul etc.
Cat despre prescrierea unui dosar, termenul difera si poate fi de pana la 15 de ani, dupa cum urmeaza:
- Prescriere a faptei dupa 3 ani, cand pedeapsa pentru infractiunea savarsita nu depasea un an sau era o amenda.
- 5 ani pentru infractiuni pedepsite cu inchisoare mai mare de un an.
- 8 ani pentru cazuri pedepsite cu inchisoare de la 5 la 10 ani.
- 10 ani pentru cazuri de pedeapsa cu inchisoare intre 10 si 20 de ani.
- 15 ani pentru pedepse mari, detentii pe vizata sau inchisoare cu termen mai mare de 20 de ani.
Pentru consultanta privind dosarul penal, in orice stadiu al acestuia, avocat Ivan poate fi contactat, chiar si online.