Comunicarea in relatia de casatorie. Lipsa ei - principala cauza a divortului

Orice relatie, de prietenie initial si apoi de iubire, care se transforma intr-una de casatorie trebuie intretinuta pentru a rezista in timp. Intr-o lume moderna insa, nu iubirea este cea care sta intotdeauna la baza unei familii. Poate fi vorba si de alte interese, insa acesta este un alt subiect.

Indiferent ca este vorba despre iubire, respect sau prietenie, pentru ca o relatie de casatorie sa functioneze este nevoie de comunicare. Este unul dintre factorii cu cea mai mare influenta in ceea ce priveste mentinerea statutului de sot/sotie.

Intr-o lume deosebit de controversata insa, in care principiile pe care le cunosteam din strabuni nu se mai pastreaza si nu mai au pentru multi aceeasi valoarea, situatiile in care casniciile se transforma rapid in divort sunt tot mai frecvente.

Factor cheie in casnicie - comunicarea

Comunicarea este un aspect important in relatie, atat in cadrul celei de prietenie - dinainte de casatorie, dar mai ales dupa. Perioada de dinainte este cea in care partenerii se cunosc, descopera aspecte unul despre celalalt. Este si perioada in care isi pot da seama care sunt punctele lor comune, incredintarile identice vizavi de anumite planuri ale vietii - practic isi pot da seama daca ar putea convietui, daca impartasesc aceleasi principii si au aceleasi viziuni asupra a ceea ce reprezinta familia.

Nu toti trec prin aceste etape insa, iar acest lucru nu trece fara repercursiuni asupra relatiei de mai tarziu. Spre exemplu, cei care nu discuta aspecte importante precum cresterea copiilor pot ajunge la neintelegeri de nesolutionat, ce impun fara a putea evita necesitatea unui avocat divort din Bucuresti sau orasul de provenienta.

Recomandarea noastra pentru cei care sunt la inceput de relatie sau in stadiul in care inca se mai poate comunica cu partenerul este de a aplica orice solutie promitatoare pentru a salva situatia. Divortul este in fapt pasul ultim la care apeleaza cei care cu adevarat nu mai reusesc sa comunice in niciun fel sau sa gaseasca vreo cale de mijloc pentru problemele lor. Mai ales cei care au copii insa accepta in majoritatea cazurilor sa faca si compromisuri vizavi de fericirea proprie, pentru cea a copiilor.

Comunicarea a fost si ramane calea prin care multe din problemele ce apar pot fi rezolvate pasnic, fara a recurge la masuri extreme sau ultime, asa cum este divortul.

Secretul este insa de a o aplica in relatie inca de la inceputul ei. E adevarat ca se spune despre casnicie ca este o cruce grea, insa totodata poate fi si placuta, atunci cand comunicarea armonizeaza starea generala dintre partenerii de cuplu. Se aplica si in ceea ce priveste copiii. Multe dintre certurile intre parinti apar intocmai din cauza ca unul dintre ei este prea permisiv in educatia copilului, iar celalalt nu este de acord in aceasta privinta.

Casatoria este un pas important in viata, pe cat de minunat, pe atat de serios, care vine odata cu numeroase responsabilitati. Asumarea acestora devine obligatorie pentru a nu devia cursul natural al lucrurilor, respectiv statusul relatiei si armonia acesteia.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!