Conducerea unui vehicul fara permis in stare de necesitate

Care sunt conditiile in care instanta de judecata va aprecia conducerea unui vehicul fara detinerea unui permis de conducere in stare de necesitate?

Pentru a raspunde acestei intrebari, trebuie sa luam in considerare acceptiunea legii astfel de cazuri.

Conform codului Noului Cod Penal actualizat 2018 – Legea 286/2009, cap. II, Art. 335: Conducerea pe drumurile publice drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. In cazurile in care o persoana conduce vehicul pe drumurile publice, pentru care legea prevede obligativitatea detinerii unui permis de conducere iar acesta este necorespunzator categoriei sau a fost retras, anulat sau suspendat, in Romania, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Cu aceeasi pedeapsa se sancţioneaza si persoana care incredinteaza un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care stie ca se afla in una dintre situatiile prevazute mai sus sau sub influenta alcoolului ori a unor substante psihoactive.

Perioada exacta de timp a pedepsei este decisa de judecator care, pentru individualizarea pedepsei, va tine cont de multiple criterii, printre care putem enumera: infractiuni precedente (antecedente penale), starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, imprejurari, alte consecinte ale infractiunii, cat si altele.

Deoarece pot aparea situatii in care patrimoniul, viata, integritatea corporala sau sanatatea sa fie periclitate, legea stipuleaza ca alte persoane pot lua decizia de a interveni in vederea salvarii acestor valori savarsind in acelasi timp o infractiune, cu un grad de pericol mai mic. In aceste cazuri, fapta persoanei care a savarsit o astfel de actiune, ce este stipulata in cadrul legii penale, in conditia existentei cauzelor justificative prevazute de lege, nu este infractiune.

Pentru aceste situatii legiuitorul a stipulat in cadrul cauzelor justificative, la articolul 20 din legea mentionata mai sus, starea de necesitate, hotarand ca si justificata fapta prevazuta in legea penala savarsita in stare de necesitate. Conform acestuia este considerata in stare de necesitate persoana care savarseste fapta pentru a salva de la pericol imediat si care nu putea fi inlaturat altfel viata, integritatea corporala sau sanatatea sa ori a altei persoane sau un bun important al sau ori al altei persoane sau un interes general, daca urmarile faptei nu sunt vadit mai grave decat cele care s-ar fi putut produce in cazul in care pericolul nu era inlaturat.

Ca si exemple de stare de necesitate putem avea:

  • Conducerea unui vehicul fara permis de conducere pentru deplasarea unui ranit pana la cel mai apropiat spital, in conditiile in care nu exista alta solutie pentru a-l transporta si acesta este in pericol sa-si piarda viata;
  • Lovirea unei persoane in pericol de inec in vederea transportarii acesteia la mal in conditii de siguranta;
  • Spargerea unei ferestre sau a unei usi de catre un pompier ce incearca sa salveze o persoana dintr-un incendiu;

Pentru ca fapta sa nu constituie infractiune prevazuta de legea penala fiind savarsita in stare de necesitate, trebuiesc luate in considerare urmatoarele aspecte:

  • Ivirea periculului;
  • Inevitabilitatea pericolului;
  • Conditiile efectuarii actiunii de salvare;
  • Limitele starii de necesitate;
  • Efectele starii de necesitate.

In general, starea de necesitate, conform legii, vizeaza situatiile generate datorita unor forte irationale, intr-un mod iminent, fara posibilitatea de a evita, de natura sa justifice urgenta actiunii de salvare. Aprecierea necesitatii acestei actiuni trebuie sa se faca intr-un mod obiectiv, in concret, tinandu-se seama de de conditiile avute in vedere.

Cabinet avocat drept penal Ivan Razvan Claudiu ofera de peste 10 ani servicii de aparare a drepturilor prin consultanta si reprezentare. Pentru orice speta, nu ezitati sa ne contactati pentru o consultatie preliminara.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!