Copilul, subiect de executare silita dupa divort

Tot mai multe persoane dupa terminarea procedurii divortului in faza de judecata se trezesc ca raman cu o bucata de hartie in mana pe care scrie sentinta de divort si prin care au primit si dreptul de a-si vizita copilul sau copiii, mai bine zis de a avea legaturi firesti cu proprii copii.

Ce se intampla in momentul in care parintele care are obligatia de a da copilul la vizita celuilalt parinte dupa divort nu respecta aceasta obligatie stabilita de o instanta de judecata si se impotriveste cu rea credinta a-l lasa pe celalalt parinte sa aiba legaturi firesti cu propriul copil sau copii. In acel moment parintele defavorizat se vede nevoit sa formuleze o plangere penala si in paralel sa angajeze un executor judecatoresc pentru a-si putea vedea copilul si astfel minorul devine parte a executarii silite, un fapt care nu suna tocmai bine si la care nu ar trebui sa se ajunga decat in situatii extreme.

Multe persoane se intreaba dupa divort cum vor putea sa-si vada copilul sau copiii prin intermediul unui executor judecatoresc iar raspunsul este unul simplu " foarte greu daca nu exista colaborare intre parinti". Executorul dupa divort poate notifica, soma sau se poate deplasa la locuinta parintelui care are obligatia de a da la vizita minorul celuilat parinte dar ceea ce nu se cunoaste, este faptul ca nu poate lua minorul cu forta si sa-l predea la programul de vizita celuilat parinte. Executorul nu poate folosii forta bruta in a obliga minorul sa mearga la celalalt parinte daca minorul nu doreste si nici nu poate forta copilul la cererea parintelui care are acest drept de vizita sa vina cu aceasta. Persoanele care dupa divort intampina aceasta problema pot solicita despagubiri in instantele civile de la parintele care nu respecta aceasta obligatie, pot face o plangere penala la parchet, pot cere executorului sa stabileasca penalitati pe zi de intarziere pentru zile in care parintele ce are obligatia sa dea minorul la vizita nu-si respecta obligatia dar in nici un caz prin executorul judecatoresc nu pot lua minorul cu forta din bratele parintelui la care instanta a stabilit domicilul permanent al minorului. Un executor experimentat poate lasa parintele care l-a angajat sa-si strige de trei ori copilul sau copiii sa vina de buna voie la el, in momentul in care s-a deplasat la domiciliul minorilor pentru a efectua formalitatile de executare silita dar daca minorul sau minorii nu doresc a venii de buna voie, strigati fiind la parintele ce are program de vizita, atunci executorul nu are decat sa intocmeasca un proces verbal prin care se va constata ca minorul nu doreste sa vina la parintele cu drept de vizita si atat.

Pasul urmator este ca parintele cu drept de vizita sa urmeze cursuri de consiliere psihologica de reapropiere in relatia parinte copil la solicitarea Directie Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilul sesizata de executorul judecatoresc care nu poate continua executarea silita fara raportul de consiliere intocmit de psihologul numit special in acest sens de Judecatorie.

Trebuie mentionat ca sarcina platii onorariului psihologului desemnat este obligatia parintelui care are program de vizita, iar parintele care are obligatia sa dea copilul la vizita are si obligatia sa duca minorul la sedintele de consiliere dupa cum stabileste psihologul desemnat.

Judecatoria este sesizata pentru a stabili conform celor aratate mai sus de Directie Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, care in proces va avea calitatea de petent iar cei chemati in judecata sunt parintii copilului care vor avea calitatea de intimati.

Durata cursurilor este stabilita de Judecatorie iar modul de planificare a sedintelor este atributul psihologului desemnat de instanta.

Din nou se pune problema ce se intampla dupa ce raportul psihologic a fost intocmit si comunicat executorului si instantei de judecata daca parintele care are obligatia de a da minorul la vizita se opune si dupa aceste demersuri.

Nici dupa toate aceste eforturi executorul judecatoresc nu poate forta minorul sa aiba legaturi firesti cu parintele ce are program de vizita si singura solutie este ca parintele vizitator sa ceara daune in instantele civile de la celallat parinte. Este o situatie ingrata si nedreapta in legislatia noastra actuala acest fenomen iar solutia este stabilirea unor limite de pedeapsa mai mari pentru cei care dupa divort savarsesc infractiunea prevazuta de art.372 alin.2 Cod Penal. Numai asa se va putea descuraja acest fenomen si numai atunci legaturile firesti parinte minor vor avea o protectie efectiva din partea statului roman, iar atat timp cat pedeapsa pentru acest gen de infractiune este de la 1 luna la 3 luni sau amenda acest gen de fapte vor fi luate in deradere , uitandu-se ca dupa divort primeaza interesul superior al minorului.

Avocat Razvan Ivan Claudiu

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!