Dupa divort, cei doi soti pot cere si realizarea partajului. Acestia ajung in instanta din nou, daca nu au o intelegere de comun acord, cu privire la modul in care se impart bunurile detinute. Dupa caz, partajul va tine cont de bunurile celor doi soti daca nu exista actul semnat inainte de casatorie, cu privire la separarea bunurilor.
Ce se intampla insa cu acele bunuri dobandite prin credite? Partajul presupune a imparti in mod egal activele, cat si pasivele, adica si bunurile, dar si datoriile acumulate in perioada de casatorie. Un avocat divort Bucuresti cu care colaborati la divort va poate indruma si cu privire la partaj. Cu ce va poate ajuta un avocat? Apara interesele clientului, astfel incat partajul acolo unde exista si credite sa fie unul corect, avantajos.
Partajul poate fi realizat prin mediere. Recomandam si in acest caz prezenta specialistului avocat Ivan. Este calea mai rapida si mai eficienta. Obligatia fata de banca nu se stinge ca urmare a unui divort. Unul dintre cei doi isi poate asuma preluarea creditului.
Daca cei doi detin un imobil ce a fost achizitionat prin programul Prima Casa, nu se poate recurge la vanzare ca modalitate de a imparti bunul si/sau de a stinge datoria fata de banca. In acest caz trebuie sa fie indeplinita una din reguli, aceea de a fi proprietari minim 5 ani de la achizitie. Banca poate dispune de ridicarea acestei interdictii, temporar, daca unul dintre soti preia creditul, dar si dreptul de proprietate. Cel care va face acest lucru trebuie sa se incadreze in conditiile impuse de banca, sa dispuna de venit care permite sustinerea creditului. Totodata acesta va despagui pe celalalt sot, cu privire la partea ce i se cuvine.
O alta solutie este ca, desi divortati, cei doi sa preia responsabilitatea achitarii in continuare, la comun, a creditului, pastrand drept comun de proprietate. Subliniem asadar ca partajul este optional, poate fi cerut ca urmare a divortului sau poate chiar sa nu se realizeze. Unele cupluri decid spre exemplu sa instraineze bunurile, daca acestea exista, catre copiii ce rezulta din casatorie, asigurand asadar ca au contribuit la bunastarea copiilor. Depinde de intelegerea pe care o au cei doi soti.
O alta situatie poate fi legata de perioada achizitiei imobilului, dar totodata de contributia adusa de celalalt partener. Cu alte cuvinte, daca un imobil este bun personal, achizitionat inainte de casatorie, dar pe durata acesteia celalalt sot plateste rate si poate dovedi asta ca urmare a partajului poate ridica pretentii din valoarea acelui bun. In aceste cazuri sunt prea putin probabile castigarea dreptului de proprietate, insa cert este ca se cer despagubiri pentru cota achitata.
Cum fiecare caz este diferit, cum fiecare divort si ulterior partaj este diferit, va invitam la o discutie mai amanuntita despre subiect. Care sunt efectele divortului si partajului asupra bunurilor detinute, despre interese si drepturi de despagubiri vorbim pe larg la intrevederea stabilita. Detalii aici.