Cum iei o decizie atat de grea precum cea de a Divorta

Experienta indelungata in cauzele de divort si nenumaratele discutii cu sotii implicati in aceasta situatie ne-au cristalizat un mod de vedere si abordare din care putem oferi cateva sfaturi despre cum sa abordati aceasta decizie daca sa parasiti prin divort casatoria ce nu mai functioneaza, nu va mai face fericit(a).

Trebuie sa mentionam inca de la inceput ca acestea sunt doar cateva sfaturi pe care le consideram utile in practica, in pregatirea si luarea deciziei de separare, si nu servesc drept reala masura daca relatia/casatoria voastra mai merita efortul de a incerca pastrarea acesteia sau terminarea prin incheierea casatoriei.  Acest lucru, daca doriti sa ramaneti, daca merita sau nu efortul mental, intelectual, material, ramane in intregime in grija voastra.

Primul sfat. Sinceritatea. Fii sincer cu tine insuti! Emotiile, supararile, frustrarile, prejudecatile, impreuna cu anii in care am tot vazut lucrurile in acelasi fel, ne pot impiedica sa vedem lucrurile cu claritate si sa fim sinceri cu noi insine. Avand in vedere cat este de importanta aceasta decizie ar fi util si de dorit sa o luam in cunostinta de cauza punandu-ne intrebari directe si oferindu-ne raspunsuri oneste. Suntem doar noi, in forul nostru interior. Nu este nevoie sa avem neaparat dreptate, ne putem si insela. Avem in schimb nevoie sa stim ca lucrurile pe care le gandim, le consideram adevarate, le prespunem, le stim, sunt intr-adevar asa cum le percepem/stim noi. Acelasi sfat vi-l oferim cu caldura si in cazul in care cautati ajutorul unui avocat sau a unui consilier marital. Sinceritatea va fi cea care ne va calauzi prin aceasta dificila decizie si situatie.

Al doilea sfat. Cautati ajutor. O discutie de cateva minute cu o persoana cu experienta in astfel de cazuri va poate da claritatea si intelegerea necesara sa puteti gestiona acest subiect cu mai mult tact si intelepciune. Puteti primi si altfe sfaturi valoroase despre acest proces al divortului, lucruri pe care nu le stiati dar poate le intuiati, lucru despre care nu aveati nicio idée si care va pot schimba complet perspectiva asupra temei. Discutati cu prieteni pe care va puteti baza, cu familia. Cereti-le ajutorul moral si intelectual de care aveti nevoie pentru aceasta etapa a vietii voastre. Nu ne nastem invatati si dovedim responsabilitate cautand ajutor. Mai mult, de multe ori complicam cu mult peste necesar situatiile din mintea sau sufletul nostru. Nu acceptati ajutor partinitor. Nu este in interesul vostru sa vi se confirme fara rezerva toate lucrurile pe care le ganditi, exceptand situatia in care intr-adevar ati vazut lucrurile cu claritate. De multe ori cei apropiati dorind sa fie aproape fata de sotul in cauza nu le spun adevarul asa cum il percep ei si astfel cel ce a cerut ajutorul a primit doar o reflexie a propriilor pareri si emotii. Nu cadeti in aceasta capcana.

Al 3-lea sfat. Actionati de indata. In primul rand nu lasati aceasta decizie (sau  macar considerarea ei) sa astepte indefinit, nu o ignorati ca optiune. Aveti dreptul si obligatia sa faceti tot ceea ce va sta in putinta sa fiti fericiti, la fel si partenerul dumneavoastra, chiar daca nu in aceeasi relatie. Si cand spunem actionati, nu inseamna neaparat sa decideti imediat spre divort, din contra, sfatuim spre chibzuinta, spre atenta considerare a situatiei, spre o intelegere a situatiei si cauzelor sale, spre posibile remedii. Decizia de a termina casatoria (sau nu) poate veni dupa ce ati considerat cu atentie toate cele mentionate. Nu este in interesul niciuneia dintre partile implicate (soti, copii, familie, prieteni, etc) ca relatia voastra sa continue in acelasi fel care va aduce nefericire.

Ca incheiere, nutrim speranta ca veti avea curajul si intelepciunea sa faceti ceea este bine pentru voi, sotii, pentru ei, copiii, prietenii, familia. Dar, in primul rand pentru voi si pentru copii.  Curajul si intelepciunea sa cautati fericirea pentru voi si copiii vostri.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!