Cum pot divorta cei care nu se afla in tara

Cum pot divorta cei care nu se afla in tara

Este posibil divortul la distanta? Cum poate inainta unul din soti cerere de divort daca se afla in strainatate? In randurile ce urmeaza detaliem aceste cazuri.

In contextul actual cand un numar mare de romani sunt plecati in strainatate la munca sau chiar rezidenti, locuitori intr-o alta tara, divortul in Romania pare sa fie unul dificil. Desigur, este nevoie de un avocat divort, in functie si de situatia cu care va confruntati, daca este un divort amiabil, cu acordul ambelor parti sau nu. Desfacerea casatoriei poate fi realizata pe cale judecatoreasca sau administrativa.

Este obligatorie infatisarea in fata instantei?

Trebuie subliniat faptul ca a avea o colaborare cu un avocat in acest proces nu va scuteste de prezenta la termenii stabiliti de instanta. Actiunea de divort este una personala, asadar in fata instantei de fond partile trebuie sa se prezinte in persoana. Sunt si cateva exceptii de la aceasta regula:

  • Daca unul din cei doi soti are de executat o pedeaspa cu privare de libertate.
  • Daca unul din soti motiveaza lipsa prezentei prin conditia medicala.
  • Daca unul din cei doi este pus sub interdictie judecatoareasca.
  • Daca resedinta unuia dintre cei doi are domiciliu stabilit in alta tara.

In astfel de cazuri avocatul cu care colaborati va poate reprezenta sau un mandator, persoana imputernicita, tutore, curator, dupa caz.

Cetatean roman cu resedinta in alta tara

Poate veni personal la fiecare infatisare daca este posibil sau poate opta pentru ca avocatul sa il reprezinte. Nu va fi absolut nicio problema, atat timp cat dovedeste ca sta cu forme legale la un domiciliu in afara tarii si nu poate fi prezent oricand in instanta.

Intocmai si motivatia divortului poate tine cont de aceasta separare, cand unul din soti locuieste in strainatate si altul in tara. Separarea in fapt ce dureaza mai mult de 2 ani poate fi motiv de divort invocat. Despre motivele de divort, cererea inaintata de unul din soti, cu sau fara acordul ambilor, am mai discutat si cu alte ocazii, aici pe site -> avocativan.ro.

Divortul prin acord la distanta

Conform Codului Civil divortul prin acordul sotilor va fi pronuntat fara sa conteze durata casatoriei sau daca pe parcursul acesteia au aparut si copii. In acest caz nu va fi pronuntata culpa uneia dintre parti.

Cererea de divort prin acordul sotilor va fi depusa de ambii soti sau doar de unul din ei, celelalt acceptand cererea. Cei doi pot de asemenea mandata avocatul sa se ocupe de acest aspect, iar avocatul va certifica semnatura sotilor, conform legii.

Sunt pastrate aceleasi conditii de divort, in sensul in care spre exemplu pastrarea sau nu a numelui de familie va fi decisa de instanta, in functie de pretentiile emise de cele doua parti.

Unde se vor depune actele

Pentru cei care s-au casatorit in Romania, cetateni romani, actiunea de divort poate fi introdusa la instanta straina in circumscriptia careia isi au resedinta. Divortul in strainatate este o procedura mai indelungata si mai costisitoare.

In competenta noastra stau astfel de cazuri, precum si actiunile ce implica avocat penal. Va asteptam in cadrul paginii pentru consiliere mai intai de toate.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!