Darea si Luarea de Mita

Luarea si darea de mita - In ce conditii se considera infractiune?

 

Coruptia cuprinde o serie vasta de infractiuni. In societatea actuala insa, infractiunile de luare si dare de mita sunt cele cu o frecventa crescuta. Aceste doua tipuri de activitati, aparent obisnuite la ora actuala sunt prevazute in Codul Penal drept infractiuni si se pedepsesc ca atare. De cele mai multe ori, sentinta unei astfel de infractiuni este combatuta de catre infaptuitori prin faptul ca locuiesc in zone in care coruptia se rezuma la astfel de fapte.

La nivelul tarii este cunoscuta expresia de a lua sau a da spaga deoarece a devenit ca o traditie. Mai mult decat atat, multe dintre aceste infractiuni se regasesc sub forma „ atentiilor”. Referitor la coruptie, perceptia generala este orientata spre ideea ca doar persoanele cu putere de decizie cum sunt politicienii, politistii, medicii comit asemnea infractiuni.

Cert este ca dreptul penal prevede dreptul la aparare. Si in unele cazuri, luarea si darea de mita trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi considerata infractiune.

Conform art.289 alin.(1)/NCP, luarea de mita este infractiune atunci cand consta in fapta unui functionar public. Daca acesta primeste sume de bani sau alte foloase cu scopul indeplinirii unui act ce intra in atributiile sale de serviciu, atunci aceasta activitate se considera infractiune.

Cand este vorba despre acuzatii de tipul infractiunilor prevazute in Codul Penal este indicata apelarea serviciilor unui avocat specializat in domeniu. Dreptul la aparare face parte din Dreptul Penal, iar un avocat profesionist poate sa micsoreze sentinta, sa obtina posibilitatea suspendarii sau - daca dovezile nu sunt plauzibile - chiar eliminarea urmaririi penale.

Cabinetul de Avocat Razvan Ivan Claudiu ofera o gama larga de servicii din sfera dreptului penal. Tehnicienii si expertii in drept penal din cadrul cabinetului au o experienta de 13 ani in ceea ce priveste indeplinirea drepturilor penale din aria avocatiala.

Obiectul infractiunii in luarea si darea de mita

 

Se considera obiecte ale infractiunii in cazul larii si darii de mita atat obiectul material, cat si obiectul juridic special.

Obiectul juridic special este reprezentat de favoruri ale relatiilor sociale pentru o buna desfasurare a relatiilor de serviciu.

Obiectul material este alcatuit din bani, bunuri sau alte articole necuvenite. Primirea acestor bunuri nu constituie obiectul infractiunii in sine, dar sunt confiscate ulterior.

Subiectii infractiunii

 

Codul Penal aflat in vigoare prevede ca fiind infractiune actul de luare si dare de mita - este raportat la termenul de public, renuntandu-se la definirea notiunii de functionar.

In NCP ( Noul Cod Penal), sfera notiunii de functionar public este mai extinsa decat in prevederile codului penal vechi.

Potrivit art. 175 alin.(2)/NCP, ideea de functionar public este reprezentata de persoana care exercita un serviciu de interes public pentru a care a fost indreptatita de catre autoritatile publice. In alta ordine de idei sunt considerati functionari publici si cetatenii care sunt supravegheati cu privire la indeplinirea obligatiilor de serviciu.

Acestia sunt de exemplu: medicii, farmacistii, notarii publici, etc. Luarea si darea de mita poate fi considerata infractiune doar daca fapta comisa duce la neindeplinirea indatoririlor legale sau la efectuarea unei activitati contrare acestora.

Serviciile din sfera Dreptului Penal din cadrul Cabinetului de Avocat Razvan Ivan Claudiu se extind in aria fazei de urmarire penala, a fazei de judecata si de executare a pedepsei. Detalii amanuntite regasesc cei interesati pe avocativan.ro.

 

 

 

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!