Decaderea din drepturile parintesti

Fiecare persoana are drepturi si orice om ajuns la maturitate stie sa isi ceara aceste drepturi si sa apeleze la ajutor de specialitate in cazul in care ii sunt incalcate. Ce se intampla totusi in cazul copiilor care traiesc intr-un mediu agresiv si sunt pusi in pericol langa parinti, daca nu stiu unde sa caute ajutor?

 

In cazul copiilor, autoritatea care se sesizeaza cu privire la acest aspect este Protectia Copilului, in cazul in care le sunt aduse la cunostiinta informatii cum ca in familie exista cazuri de incalcare a drepturilor omului. Orice situatie in care copilul este pus in pericol atunci cand este alaturi de parinte, poate duce la decaderea din drepturile parintesti.

 

Masuri luate in cazul decaderii parintesti

 

In situatiile de acest gen, cand copilul este in pericol alaturi de unul dintre parinti sau in anumite cazuri alaturi de ambii parinti, se fac anchete care duc la decaderea din aceste drepturi. Aceasta decizie nu poate fi luata de parinte, printr-un act la notar, deoarece nu poate nimeni sa renunte la aceste drepturi de buna voie.

 

Judecatorul ia aceasta decizie in urma dovezilor concludente si procesul este dus in fata lui de cei de la Protectia Copilului, nu de celalat parinte. Schimbarile care intervin in urma acestui proces sunt cu privire la legaturile personale si deciziile referitoare la domiciliu, educatie si sanatate. Copilul va ramane cu acelasi nume de familie, acest aspect fiind dat de legatura paterna, nu de tratamentul oferitul copilului.

 

In oricare dintre aceste cazuri, parintele in cauza nu este scutit de pensia alimentara, ci trebuie sa continuie cu o contributie pentru cresterea copilului, dar in majoritatea cazurilor nu are voie sa il mai vada. In cazul in care situatia se schimba si tratamentul negativ inceteaza, parintele poate face o cerere care sa ii redea drepturile parintesti.

 

Prima etapa este cea prealabila sesizarii instantei, in care se apeleaza la metode de mediere a situatiei. Prin interventia psihologilor si a terapiei de familie, se incearca o schimbare a situatiei, care se acorda in baza unui plan de servicii. Daca aceste metode nu functioneaza si in urma vizitelor se constata ca situatia nu s-a schimbat, cazul este trimis in instanta.

 

Pentru mai multe informatii accesati pagina noastra https://avocativan.ro/ unde puteti primi si consultanta cu privire la aceste probleme.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!