despagubiri dupa divort

 

Dupa terminarea procedurilor de divort in fata instantei de judecata se pot acorda despagubiri partii care a dovedit ca este indreptatita la acestea.

Divortul nu este o etapa fericita din viata pentru cei doi protagonisti si implica in majoritatea cazurilor si traume sufletesti care cu greu se pot indeparta din mintea si sufletul celor care au trecut prin acest demers. Din acest motiv legiuitorul a pus drept posibilitate in cazul divortului ca partea ce nu are vina pentru ajungerea la divort sa poata primii despagubiri.

Multe persoane mai ales de sex feminin dupa divort sunt puse in situatia de a suferii o paguba care de cele mai multe ori este materiala si din acest motiv acest gen de persoane sunt protejate de lege pentru suferintele psihice si chiar fizice suferite dupa divort.

In cele mai multe cazuri de divort culpa exclusiva care atrage la randul ei si dreptul la despagubiri este cauzata de adulter, care a fost dezincriminat ca si infractiune si care in prezent este o cauza de divort foarte des intalnita pe rolul instantelor de judecata din Romania, concurand cu violenta domestica. Nu este de neglijat acest fenomen deoarece multe mame raman cu poveri foarte mari in urma acestui adulter care destrama casnicii care pana la aparitia lui erau aparent fericite. La fel si tati se pot trezi in aceasta situatie nefiind o egalitate intre sexe la acest capitol putandu-se intampla oricui sa fie adulter.

Multe persoane in timpul divortului nu se simt chiar confortabil cand li se cer despagubiri pentru ca au fost infidele si uzeaza de toate caile legale existente pentru a se apara in fata adversarului din procesul de divort.

Cel mai important in astfel de cazuri de divort este a nu se confunda motivele care au condus la intentarea divortului cu motivele care duc o persoana la situatia la a cere despagubiri.

Astfel anterior divortului persoana care este in postura de a fi supusa platii de catre instanta de judecata a unei despagubiri catre cealalta parte trebuie sa fi comis fapte anterior introducerii cererii de divort prin care sa fi prejudiciat in vreun fel modul in care este vazuta persoana indreptatita la despagubiri in societate, demnitatea acesteia sau chiar afectarea statutului social si a traiului zilnic ca urmare a desfacerii casatoriei. In unele cazuri se poate vorbi chiar si de prejudici de ordin fizic.

Este o greutate in plus sufleteasca a suporta desfacerea casatoriei cand o persoana stie ca nu a gresit cu nimic si tocmai de aceea in cadrul divortului atunci cand exista indestulatoare argumente si probatoriul parcurs in cadrul divortului este plin de elemente care pot conduce instanta de judecata la concluzia ca vina este exclusiva a uneia dintre partile combatante, cu puterea cu care a fost investita de legiuitor, instanta de judecata poate acorda despagubiri in cadrul procesului de divort. Despagubirile sau aceasta compensatie pecuniara pentru trauma suferita nu sunt sume prestabilite in cadrul legilor din Romania, iar valoarea lor nu este in cadrul procedurilor de divort aratata dupa o matrita sau sablon. Aceluia care cere i se va si da, cu conditia se fie indreptatit la a primi, iar a primi este un dat al oricarei persoane, dat conditionat de calificarea la a lua aceste despagubiri in cadrul divortului. Calificarea despre care vorbim este supusa testului procesului civil de divort care aduce in prim plan doi protagonisti care se acuza reciproc si care doresc a lua trofeul cel mare in cadrul procedurilor fara copii si anume banii ce reprezinta aceste despagubiri, dar ele pot fi acordate si in cadrul desfacerii casatoriei cu minori. Cand se cer bani ca si despagubiri de principiu avocatul in cadrul procesului de divort nu trebuie sa influenteze clientul asupra decizie pe care o va lua referitor la cat sa ceara ca si despagubiri, ci rolul avocatului este de a-l invata pe client cum sa ceara aceasta suma de bani. De regula la cuantificarea sumei pe care o persoana poate sa o ceara ca si despagubiri in cadrul procesului de divort se tine cont de cat castiga cel de la care se cer acesti bani si de posibilitatea ca sotul indreptatit la despagubiri sa si poate accesa acesti bani dupa divort. Daca persoana care trebuie sa achite despagubirile nu poate fi executat silit dupa divort el neavand niciun bun propriu mobil sau imobil in proprietate este foarte probabil ca sotul ce asteapta aceasta suma de bani sa ramana doar cu speranta si fara a fi indestulat cu suma ce i se cuvine. Trebuie foarte bine analizat alaturi de un avocat bun si experimentat daca se merita a cere aceste despagubiri mai ales ca ele sunt supuse taxari in justitie la valoare si astfel riscam sa achitam o taxa pentru aceste despagubiri care nu va putea fi acoperita prin incasarea efectiva a acestei sume si de aceea un avocat bun in cadrul procesului de divort trebuie sa explice clientului toate variabilele care apar in cadrul dosarului de divort ce va fi pe rolul unei instante de judecata in fond si chiar si in apel, avand in vedere ca dupa solutionarea divortului in fond sentinta poate fi ataca cu apel.

Atragerea culpei exclusive in desfacerea casatoriei este un mod de a putea fi indreptatit dar doar daca se cere expres acest lucru, la despagubiri si aratam spre exemplu situatia in care datorita faptului ca sotia a afland de infidelitatea sotului a suferit o trauma psihica ce necesita interventie medicamentoasa si consiliere psihologica iar in cazuri mai grave vizite la psihiatru cu trimitere de la medicul de familie si ca urmare a acestui fapt si a desfacerii casatoriei, sotia fiind cea care nu muncea pentru un salariu in familie, ea avand grija de casa si de copii de multi ani, se vede acum datorita sotului infidel in situatia de a fi si diagnosticata cu probleme psihice si intr-o postura de a avea probleme financiare ca urmare a terminarii divortului si astfel si bolnava si cu grave probleme financiare atragandu-se culpa exclusiva a sotului infidel in cadrul dosarului de divort, sotia cerand despagubiri are sanse maxime sa le si obtina pentru ca aceasta nu si-a dorit destramarea casniciei, ci dimpotriva a tinut casa, a avut grija de copii si a facut ca totul acasa sa fie in armonie dar pusa in fata adulterului sotului s-a imbolnavit mental si va trebui sa se descurce singura cu copiii dupa desfacerea casatoriei definitiv, despagubirile in astfel de cazuri fiind firesti si de bun simt.

Dupa o viata traita alaturi de o persoana apare deja un confort psihic si atunci cand acest echilibru este distrus de o oarecare fapta care atrage culpa exclusiva in cadrul divortului, putem vorbi de aparitia dupa divort a singuratatii morale si sufletesti dupa o viata traita in comun sau o anumita perioada de timp mai indelungat si acest fenomen care apare este absolut ca fiind un prejudiciu care atrage dupa sine si despagubiri. Prin divort in unele cazuri putem vorbi chiar si de abandonare a sotului fidel de catre sotul infidel care dupa divort nu mai are o obligatie legala de intretinere si atunci cel abandonat poate avea probleme financiare mai ales daca are o varsta inaintata si era dependent financiar de sotul infidel.

 

Avocat Razvan Ivan Claudiu

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!