In Romania, o ordonanta presedintiala este o procedura prin care o instanta de judecata dispune de masuri vremelnice, urgente, pentru anumite situatii particulare. Aceasta este reglementata in Codul de Procedura Civila.
Se aplica o astfel de abordare pentru a pastra un drept, pentru a preveni pagube iminente sau pentru a inlatura anumite piedici ce apar pe fondul unor executari. Trebuie spus de asemenea ca o astfel de ordonanta este provizorie si executorie. Atat timp cat instanta de judecata nu prevede anumite termene, ordonanta in cauza isi produce efecte imediate, pana cand se va solutiona litigiul de fond.
Ordonanta presedintiala in dreptul familiei
Vorbim despre o astfel de ordonanta in cazurile celor care se afla in plin proces de divort si/sau partaj. Cand cei doi soti intampina probleme dintre cele mai grave, ce afecteaza foarte mult interesele minorului, va exista posibilitatea de a formula o procedura noua. Atentie, aceasta este separata de divort.
Aceasta actiune se va judeca de indata si va avea valabilitate pana cand se va solutiona divortul. Asadar, este metoda la care recurge orice parinte cu buna intentie de a apara viata si integritatea copilului, cand sunt probe si martori ca celalalt parinte afecteaza viata celui mic. Se audiaza martorii de indata, se asculta partile implicate, inclusiv copiii care au peste 10 ani si va avea loc o ancheta sociala.
Ordonanta presedintiala se va judeca la aceeasi instanta unde este inregistrat si divortul. Totodata, cu aceasta ordonanta poate fi solicitat instantei sa stabileasca domiciliul copilului cel putin pana la solutionarea finala a divortului, sa ofere autoritate parinteasca - asa zisa custodie - la unul din parinti si un program de vizitare pentru celalalt.
Bine de stiut!
Ordonanta presedintiala este supusa unei cai de atac, in maximum 5 zile de la data pronuntarii. Tot instanta este cea care poate suspenda executarea pana cand are loc si apelul. In acest caz insa va fi platita o cautiune, iar cuantumul este comunicat la momentul inaintarii apelului. Aceasta procedura se va judeca de indata, in regim de urgenta, cu citarea partilor.
Pentru a contracara legal o ordonanta presedintiala, poate fi facuta contestatie la executare.
Ordonanta in cauza poate fi data si fara citarea partilor, in aceeasi zi, dar vorbim in mod clar de situatii de urgenta ce impun decizii pe masura, pentru cazuri grave. Vor fi respinse acele probe ce necesita timp indelungat pentru a fi administrate.
Motivarea vine la cel mult 48 de ore de la pronuntare, iar pronuntarea nu va fi intarziata mai mult de 24 de ore.
Astfel de situatii sunt abordate de noi, la cabinetul de avocatura, cu profesionalism. Avem experienta in acest domeniu. Va vom ajuta si ghida in ceea ce priveste modul in care o ordonanta presedintiala va fi inaintata instantei de judecata. Interesul superior este cel al minorului sau minorilor ce sunt undeva la mijloc in conflictul adultilor. Un avocat bun, priceput, va recomanda ordonanta presedintiala, daca aceasta se impune si va ajuta clientul sau sa obtina rezultate legale. Pentru a discuta cazul dumneavoastra, va asteptam la o sedinta de consiliere mai intai de toate.