divort si partaj prin actiuni separate

 

O gresela frecventa este de a formula actiune de divort si partaj in acelasi timp, nestiindu-se aspecte care tin de latura financiara a celor doi soti, aspecte care conteaza si care sunt hotaratoare asupra desfasurarii procesului de divort cu partaj.

Ce nu se spune, este ca o data formulata actiunea de divort impreuna ce cea de partaj reclamantul are de platit doua taxe; una de divort care este de 100 ron si una de partaj care pleaca de la cateva sute-mii de lei si poate ajunge la zeci chiar si sute de mii de lei in unele cazuri.

Statul roman prin Justitei abia asteapta sa-ti trimita o citatie cu taxa de timbru pentru partaj care o data ajunsa la destinatar adica la reclamant ii poate provoca petentului palpitatii si asta pentru ca a dorit sa formuleze o data cu cererea de divort si partajul si astfel in loc sa ne concentram pe divort mai ales daca sunt si copii la mijloc, in liniste si cu migala, alergam dupa banii de taxa de timbru judiciar pentru ca daca nu o platesti in 10 zile de la momentul in care a-i cunsocut-o partajul tau va fi anulat. Unele persoane formuleaza cereri de scutire de taxa dar sunt respinse de pe scaun din motivul ca statul te va judeca doar daca platesti.

Esti scutit daca obtii pana in 300 ron venit lunar dar cine mai obtine acest venit azi ??? Daca nu esti scutit de taxa de timbru pentru partaj, mai poti opta sa nu o platesti daca nu ai bani si atunci cererea ta de partaj va fi anulata. Dar ce te faci daca paratul vrea si el pe langa divort si partajul si are si banii pentru taxa de timbru pentru partaj. In aceasta situatie se ajunge daca nu se merge pe cai separate cand vine vorba de divort si partaj. Unul care nu are bani de taxa indeajuns risca sa asiste la procesul lui de partaj ca un spectator pentru ca nu a asteptat momentul cand v-a dispune de acesti bani sau in cel mai nefericit caz sa aiba venituri pana in 300 ron lunar adica sa ajunga sarac lipit, cum statul doreste sa fi, pentru a te scuti si a te ajuta.

 

O data formulata cererea de divort cu partaj Justitia va dorii sa platesti taxele de timbru si abia dupa ce ai platit se discuta un aspect la care oricum se va ajunge adica separarea celor doua capete de cerere mai tehnic disjungerea. Si asa se va judeca divortul separat de partaj dar cu banii de taxa incasati de stat pentru ambele cereri.

Trebuie spus ca divortul poate sa dureze intre cateva luni si un an chiar mai mult iar in acest timp dosarul de partaj sta undeva in asteptare iar banii dumneavoastra platiti pentru partaj ca taxa de timbru judiciar sunt bine folositi de statul roman. Ne intrebam atunci de ce multe persoane se grabesc sa faca acest pas, divort cu partaj in acelasi timp??? Nu au ce face cu banii?? Doresc sa ajute statul roman cu bani??

Nu este oare mai bine sa formulez actiune de divort si sa achit 100 ron taxa de timbru si cand voi avea bani sa demarez si procedurile de partaj, mai ales ca actiunea de partaj poate fi formulata oricand in cursul vietii, nu are termen, mai tehnic pentru cunoscatori este imprescriptibila.

Recomand aceasta cale de a face divort separat de partaj, iar daca veti merge la notar pentru partaj si acolo vi se va deschide seiful pentru a pune bani in el, caci nici la notar nu scapam de taxe de data asta sub forma de onorariu notarial, iar la notar nu merge cu cereri de scutire onorariu notarial, acolo ori ai ori n-ai. Iar daca n-ai partajul tau ramane in stand – by, ca sa nu zic by by.

Mare atentie la momentul ales pentru partaj. Un astfel de demers are costuri si ele nu sunt de neglijat, costuri cu statul adica taxa de timbru judiciar, costuri pentru reprezentare de specialitate adica avocat fara de care nu recomand nimanui sa merga in Justitie si costuri cu expertize de specialitate.

 

Avocat Razvan Ivan Claudiu

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!