Divortul Cand Unul Din Soti Este In Strainatate

Divortul, cand unul din soti este in strainatate

 

In contextul acestui fenomen al romanilor plecati in strainatate, se impune sa explicam si cum sta treaba cu un divort, cand acesta este solicitat de unul dintre soti, iar celalalt este in strainatate. In principiu se impune ca cei doi soti sa se prezinte in persoana. Sunt insa si exceptii.

In cazul in care unul din soti este privat de libertate, are o boala grava sau este pus sub interdictie judecatoareasca, daca are resedinta in strainatate si face aceasta dovada se admite ca in locul sau sa se prezinte avocatul, mandatarul, tutorele sau curatorul.

Unde se depune cererea

Cei doi soti, daca sunt de acord, sau doar unul dintre ei se va adresa judecatoriei de care apartine, in functie de domiciliul comun. Situatiile sunt diferite in cazul in care unul sau chiar amandoi nu mai locuiesc in tara si pot astfel sa aleaga depunerea cererii la orice judecatorie din tara. Se poate tine cont si de domiciliul unuia dintre soti, actual sau nu, daca acesta a locuit cel putin un an inainte de momentul solicitarii de divort la adresa respectiva.

Cand si cum

Daca exista comun acord, lucrurile sunt mai simple. Va puteti baza pe un avocat doar pentru a depune cererea la primarie, ca mandatar. Insa nu sunteti scutiti de prezenta personala. Cu orice nu sunt de acord cei doi soti, singura solutie de divort ramane instanta judecatoreasca.

Pentru a deschide o actiune de divort, cand sunt sau nu minori rezultati din casatorie, este necesar certificatul de casatorie, precum si probele – daca acestea exista – despre motivele invocate pentru chemarea in judecata.

Judecatorul caruia i se repartizeaza dosarul este ales aleatoriu. Acesta verifica cererea si in cazul unor lipsuri comunica un termen de 10 zile pentru completarea dosarului. In caz contrar, cererea este anulata.

Tinand cont de faptul ca unul din soti locuieste in strainatate, judecatorul dispune ca termenul fixat sa fie cat mai indelungat, masura ce permite organizarea in timp rezonabil pentru prezenta la judecatorie.

!Atentie!

Pentru cei plecati in straintate, situatia poate fi aceea de dovedire a separarii in fapt, un motiv de divort. Divortul trebuie insa rezolvat numai pe cale judecatoreasca. Aceasta poate fi motivarea, daca sotii nu sunt de acord cu divortul, dar trebuie dovedita separarea cu o durata de mai mult de 2 ani anterior depunerii cererii de divort.

Pentru cei care opteaza spre o astfel de solutie, sotul care depune cererea isi asuma si esecul casatoriei, daca mai conteaza asta.

De asemenea, trebuie mentionat ca pentru a incepe procedura de divort, certificatul de casatorie trebuie sa fie romanesc, in caz contrar se impune traducerea acestuia. Daca casatoria intre cei doi a avut loc in alte state insa nu a fost inregistrat si la starea civila din Romania, instanta din tara nu se va putea pronunta cu privire la divort.

In cazul neprezentarii, procesul va fi suspendat. Un avocat poate sa reprezinte pe parat, un altul pe reclamant, asadar daca sotii sunt plecati in strainatate isi pot continua actiunea de divort si cand sunt plecati. De asemenea, poate fi incuviintata avocatului o procura pentru ca acesta sa poata semna divortul.

Inainte de orice masura recomandam desigur o a doua opinie, o gandire detasata. Asa cum actul casatoriei este unul cu greutate si ce implica mare responsabilitate, cel de divort este pe aceeasi lungime de unda. Daca relatiile intre soti sunt grav vatamate, atunci este bine sa va gasiti linistea in viata decat sa traiti in chin. Un avocat competent este ceea ce aveti nevoie. Va asteptam pe pagina noastra, https://avocativan.ro/.

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!