Divortul, cand unul dintre soti nu este de acord

In mod ideal, casatoria se desface prin comun acord, dupa cum a fost si uniunea intre cei doi. Doar ca acest lucru nu se intampla de fiecare data. Pentru cei interesati de divort, desi sotul sau sotia nu este de acord, trebuie spus ca este posibil de obtinut divortul prin instanta. Aceasta este si singura cale, daca sotii nu se inteleg asupra cauzei.

Dupa cum spune Codul Civil, divortul in acest caz se acorda:

  • Ca urmare a cererii venite din partea unuia dintre soti, dovedind ca separarea in fapt este de cel putin 2 ani. Cu alte cuvinte, fiind vorba de a locui separat, de a trai vieti separate, chiar daca in acte inca figurau ca fiind casatoriti.
  • Cand exista motive temeinice de divort, reprezentant grave fapte de vatamare, ceea ce inseamna ca o casatorie intre cei doi nu mai este posibila.
  • Daca starea de sanatate a unuia dintre soti nu mai face posibila continuarea casatoriei.

Detaliem si fiecare caz in parte, pentru a intelege cum se poate obtine divortul, chiar daca sotul sau sotia nu este de acord.

Divortul motivat de starea de sanatate a unuia dintre soti

In acest caz, instanta va analiza documentele ce fac dovada unei boli, pronuntand divortul, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei. Atentie, starea de boala poate fi invocata ca motiv de divort, dar decizia de a pronunta divortul vine pe fondul raporturilor casniciei grav vatamate din cauza starii de boala. Asadar, judecatorul este cel care va decide in ce masura o stare de boala poate face imposibila continuarea unei casnicii, in ciuda refuzului uneia dintre parti.

Divortul motivat de separarea indelungata

Separarea celor doi soti poate surveni inainte de pronuntarea divortului propriu zis. Teama uneori este de a nu fi acuzati de abandon de familie, spre exemplu. Daca se face dovada separarii in fapt ce dureaza de cel putin 2 ani, oricare dintre parti poate cere divortul, indiferent de acordul sau lipsa acestuia din partea celuilalt sot. Cel care cere divortul isi asuma si esecul casatoriei.

Instanta va verifica durata separarii partilor si va pronunta divortul, culpa fiind exclusiv a reclamantului.

Divortul din motive temeinice

Instanta poate pronunta divortul in acest caz, culpa fiind a ambilor soti sau doar a unuia, in functie de ceea ce reiese din dovezile aduse. In aceasta situatie, realitatea trebuie dovedita cu probe, motive serioase, severe si de nesuportat care afecteaza continuarea unei casnicii.

Trebuie spus ca in acest caz, chiar daca instant stabileste o culpa comuna a sotilor, acest lucru nu afecteaza modul in care se vor imparti bunurile comune. De asemenea, vinovatia sotilor sau doar a unuia dintre cei doi in ceea ce priveste desfacerea casatoriei, nu are influenta nici asupra modului in care se stabileste custodia minorilor.

In functie de fiecare caz in parte, cand sunt invocate motive de natura subiectiva, personala, ce vizeaza responsabilitatea unuia dintre soti de a fi implicat si corect in casnicie, legiuitorul lasa situatia la libera apreciere a instantei.

Pentru detalii despre cum puteti divorta cand unul dintre voi nu este de acord cu aceasta actiune, despre motivari si decizii determinate de vointa proprie, ne puteti contacta. Mai multe detalii gasiti aici.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!