divortul in afara Uniunii Europene

 

In Japonia spre exemplu in cazul unui divort sotii pot inainta catre un oficiu guvernamental o cerere care de fapt imbraca forma unei declaratii de divort prin care sotii afirma ca sunt de acord cu divortul. Formularul respectiv are o banda verde lata in partea de sus si de aceea se mai numeste si aceasta modalitate de divort ca fiind "varianta verde". Aceasta formula este valabila numai in cazul consensului intre parti la divort asupra tuturor problemelor aparute de la alocatie de crestre minori, pana la domiciliul viitor al copiilor si multe altele. Acest tip de divort nipon nu este recunoscut in multe tari. Mai mult decat atat acest tip de divort nu intra sub lupa instantelor de judecata, fapt pentru care nu este recunoscut in multe tari.

In cazul in care un cetatean japonez doreste a divorta de un cetean de alta nationalitate prin varianta mai sus mentionata, cetateanul japonez trebuie sa puna pe formularul verde o stampila personala numita ( hanko) care se elibereaza in Japonia cetatenilor prin mecanisme statale legale, stampile care sunt stric tinute in evidenta de catre statul japonez. Cetateanul non - japonez poate initia forma de divort mai sus mentionata doar prin semnarea olografa a formularului verde.

Mai exista in Japonia divortul prin metoda medierii in fata curtii de familie, divortul prin hotarare data de curtea de familie, divortul dat print-o hotarare a curtii regionale si divortul judiciar.

Trebuie amintit faptul ca hotararile de divort emise de catre statul nipon trebuie recunoscute si de catre Judecatoriile din Romania dupa caz.In Canada nu a existat oficial o lege despre divort pana in 1968, fiind lasata desfacerea casatoriei la aprecierea provinciilor.

Statul canadian recunoaste ca vina exclusiva de divort doar trei elemente: adulterul, cruzimea si parasirea. Desfacerea unei casatorii sau divortul are in Canada doar trei motive: adulterul, cruzimea si separarea sotilor mai mult de un an. Cele mai multe divorturi survin din motivul despartirii in fapt mai mult de un an fara a fi si celelalte doua motive incidente in caz.

In Canada chiar daca sotii locuiesc in aceea locuinta si dar unul dintre soti si-a manifestat dorinta de a se separa definitiv sub orice aspect de celalalt se considera ca ei sunt separati in fapt. Manifestarea de vointa poate fi probata prin orice mijloc legal de proba. In Canada prin soti se poate intelege si persoane de acelasi sex, casatoria acestora fiind permisa de Canada si drept consecinta si reglemantarile privitoare la divort se aplica acestor feluri de cupluri. In prezent in Canada legea divortului este uniformizata pe intreg teritoriul candian iar divortul canadian are la baza notiunea complexa de "destramarea casniciei".Avocat Razvan Ivan Claudiu
 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!