Divortul fiind un eveniment nefericit in viata unei persoane, pentru simplificarea procedurilor dar si pentru ca societatea ne-a invatat sa fim comozi, a devenit posibil si la notariat, fapt care este un lucru de laudat atunci cand sotii nu au copii si se inteleg amiabil asupra desfacerii casatorei dinte ei.
Dar ce se intampla atunci cand sotii au copii si doresc sa incheie relatia dintre ei in fata notarului. Raspunsul nostru este ca aceasta solutie nu este cea mai fericita avand in vedere interesul superior al minorului si aceasta din motivul ca notarul nu spune partilor care sunt efectele obtinerii din partea acestuia de catre soti a " conventiei notariale" prin care sotii cad de acord asupra tuturor elementelor ce vor aparea in viata copilului sau copiilor lor.
Aceste conventii notariale devin prin asumarea si semnare lor de catre soti acte autentice care nu mai pot fi anulate niciodata ci doar clauzele din ele pot fi modificate pe cale judecatoreasca in cazul neintelegerilor ce vor aparea ulterior intre fostii soti.
Spre exemplu daca sotii au stabilit ca unul dintre ei sa aiba un anumit program de vizitare prin conventia notariala iar pe parcurs intre soti apar probleme si neintelegeri privitor la fapt, oricare dintre soti poate cerere modificarea acestui program pe cale judecatoreasca, dar ce nu spune notarul partilor este ca daca sotii ar fi ales sa divorteze pe cale judecatoreasca si prin sentinta sau decizia finala, instanta de judecata ar fi incredintat spre crestere si educare minorul sau minorii unuia din parinti iar celalalt parite sa aiba un program de vizitare, atunci parintele impiedicat sa-si desfasoare programul de vizitare in conditii normale daca ar fi divortat pe cale judecatoreasca ar mai avea un instrument de constrangere asupra parintelui de rea credinta si anume " plangerea penala " pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.379 alin.2 CP mai exact:
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului
(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească spre creştere şi educare de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Dupa cum lesne se poate observa legea face vorbire de incredintarea minorului prin hotarare judecatoreasca si nu prin conventie notariala, fapt pentru care cei care obtin conventia notariala de la notar nu vor putea uza de plangerea penala impotriva sotului de rea credinta si acesta este un prim aspect negativ al alegerii notarului cand vine vorba de copii.
O alta situatie in care conventia notariala nu ofera o protectie totala parintelui care este indreptatit sa obtina alocatie de crestre si educare minor este aceea ca acest parinte nu poate sa formuleze o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie prevazuta de art.378 alin.1 litera c cod penal care arata ca :
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
- a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
- b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
- c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.
Dupa cum lesne se poate observa numai neplata alocatiei stabilita de o instanta de judecata poate face obiectul dupa divort a unei plangeri penale si nu suma de bani stabilita prin conventia notariala. Multe mame de obicei sunt puse in situatia disperta de a apela la legea penala pentru a putea obtine banii ce li se cuvin ca alocatie de crestere si educare minor dar si tati au fost pusi in aceeasi situatie. Parintele ce se vede suspect sau inculpat intr un dosar penal cu obiect abandon de familie este intodeauna constrans de legea penala si de posibilitatea de a merge dupa gratii in cazul in care este si recidivist, sa achite alocatia stabilita de lege chiar daca vine cu scuza ca nu are venituri. Cei care nu obtin venituri dar au obligatia sa achite alocatie de crestere si educare mionor sau minori vor plati cota legala stabilita la salariul minim pe economie in caz contrar urmand sa suporte rigorile legii penale.
Parintele care a divortat la notar si tot el a cazut de acord la notar sa primeasca o suma de bani lunara ca si alocatie, nu poate decat sa mearga cu aceasta conventie la un executor judecatoresc, care daca nu gaseste ce se execute silit la parintele obligat sa achite suma de bani lunara, va inmana parintelui indreptatit sa primeasca suma de bani un certificat de insolvabilitate prin care arata ca nu poate obtine bani de alocatie de la parintele debitor al obligatiei pentru ca aceasta nu are bunuri mobile sau imobile pe numele lui si nici nu obtine venituri.
Parintele care are o sentinta judecatoreasca prin care are dreptul sa primeasca o suma de bani lunara ca si alocatie poate opta sa merga pe calea penala cat si pe calea executarii silite, astfel banii pentru copii fiind sigur ca si v-a obtine intrun fel sau altul.
Nu facem vorbire aici de situatia in care un parinte executa silit un alt parinte pentru alocatie, iar parintele executat are venituri din care sa poata fi platita aceasta suma. In aceasta situatie nu putem vorbii decat de o rea credinta a parintelui care desi are bani sa achite alocatie, nu o face din diferite motive, iar aceasta situatie este des intalinita in practica in zilele noastre.
Recomand drumul Judecatoriei sau Tribunalui in materie de divort cu obligatii accesorii cum ar fi alocatie de crestre minor sau program de vizitare, pentru ca interesul superior al copiilor primeaza interesului parintilor in orice situatie. Varianta divortului la notar fiind de curand reglementata, este o varianta de divort pentru cei care nu au copii sau chiar daca au copii au destule bunuri in patrimoniu pentru a putea fi gasite de executorul judecatoresc in cazul neplatii cu rea credinta a alocatiei pentru proprii copii.
Avocat Razvan Ivan Claudiu