Dosarul penal - ce trebuie sa stiu despre asta

Dosarul penal - ce trebuie sa stiu despre asta

In ceea ce priveste un dosar penal exista doua etape, prima cea in care sunt adunate probe, adica cercetarea penala si respectiv procesul. Numai in instanta poate fi dovedita vinovatia unui inculpat, precum si circumstantele in care evenimentele au avut loc.

Cercetarea penala va avea tocmai acest scop, de a stabili daca a fost infaptuita o infractiune. In tot decursul cercetarilor, probele stranse vor stabili detalii ce pot duce la decizia de a acuza si a pune sub invinuire pe cineva de comiterea unor actiuni de natura penala.

Punerea in miscare a procesului 

Politia sau un alt organ de cercetare si competent in acest sens, Parchetul spre exemplu, incepe procedura penala, dupa ce exista informatii cu privire la o presupusa fapta ce se incadreaza la sectiunea penala.

Cand are loc retinerea si arestarea?

Daca organul in cauza are motive bine intemeiate pentru a suspecta ca a avut loc o infractiune penala poate dispune retinerea unui suspect, in prima faza in termen de 40 de ore. In cazul retinerii, are loc imediat o audiere. Aveti dreptul de a cere un avocat si de a nu raspunde fara prezenta acestuia. Suntem aici sa va ajutam - detalii in pagina noastra.

Eliberarea se va intampla la expirarea celor 48 de ore, intrucat din lipsa de probe inculpatul nu poate fi in continuare retinut. Dupa caz, poate fi cerut mandat de arestare preventiva, pentru ca suspectul sa nu se sustraga acuzatiilor sau sa nu mai comita si alte fapte grave intre timp, fiind considerat un adevarat pericol public.

Numai un judecator poate hotari arestarea preventiva.

Interogatoriul

Incepe cu interogarea suspectului, dar si a martorilor si victimei. Dupa caz, sunt urmate toate demersurile pentru a strange cat mai multe probe. Toate acestea trebuie sa vina insotite si de documente justificative. Punerea sub invinuire este posibila numai daca sunt probe suficiente, iar acestea au fost obtinute pe cale legala.

Pe durata interogarii suspectul poate sau nu sa declare vinovatia sa. Ceea ce declara poate fi folosit impotriva sa. Insa a pleda vinovat nu incheie procedura penala, intrucat simpla declaratie/marturisire nu este de ajuns pentru acuzare.

Ce drepturi are cel acuzat?

  • De a face sau de a refuza sa faca declaratii.
  • Dreptul la aparare si la traducator, daca este cazul.
  • Dreptul la discutii private cu avocatul.
  • Dreptul la a verifica probele prezentate ce il incrimineaza, acces la dosar.

Eliberarea pe cautiune

Stabilirea unei cautiuni este posibila uneori, in detrimentul arestarii. Va fi necesar sa demarati procedura aceasta alaturi de avocat. Judecatorul va cere audierea, veti fi insotit de avocat in acest timp.

Daca judecatorul admite cererea, stabileste suma ce ar urma sa fie platita. Dupa virarea acesteia in contul instantei sunteti liber.

Un alt drept este cel de contestare a masurii de arestare preventiva. In acest sens aveti la dispozitie 10 zile de la notificare sa faceti apel, introduceti prin avocat cale de atac in instanta de al doilea grad de jurisdictie.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!