Hartuirea in mediul online - o problema de actualitate

Hartuirea in mediul online - o problema de actualitate

Hartuirea priveste o serie larga de actiuni orientate spre o persoana anume. Aceste manifestari pot avea mai multe forme ce se traduc prin amenintari, intimidare, agresiune atat fizica, cat si psihica, uneori ajungandu-se la santaj. In termeni englezesti se vehiculeaza adesea termenul de bullying, iar hartuirea online se identifica prin cyber bullying.

In prezent, hartuirea in mediul online este frecventa, deoarece in aparenta este prezent marele avantaj al anonimatului. Mai mult decat atat, cyber bullying-ul este preferat pentru ca exista si o sfera larga de martori care ar putea transmite mai departe umilintele la care este supusa persoana vizata de hartuitor.

Spre deosebire de formele de hartuire conventionala unde pot exista si agresiuni fizice, in mediul online psihicul este cel vizat. Deseori sunt cercetate cazuri de sinucideri cauzate de hartuirea din mediul online. Persoanele care sunt victimele cyber bullying-ului pot ajunge sa isi piarda sentimentul de incredere si siguranta, se confrunta cu senzatia de rusine care duce la stari de anxietate si depresie. Pentru ca tehnologia a escaladat in vietile oamenilor pe neasteptate, totusi generatiile tinere sunt adesea vizate in ambele tabere. In ceea ce ii priveste pe adulti, hartuirea online este adresata in special femeilor, in special sub forma de santaj.

 

Depunerea plangerilor catre autoritatile penale

 

In teorie, in mediul online sunt recunoscute anumite autoritati responsabile cu securitatea site-urilor si a datelor personale. Totusi, de multe ori, aceste politici de confidentialitate sunt incalcate si este indicat ca problema sa fie relatata la cel mai apropiat centru de autoritate penala. Hartuirea, indiferent de mediul in care se desfasoara este considerata infractiune si se pedepseste ca atare, mai ales daca este vorba despre santaj, iar victima este privata de sentimentul de siguranta si libertate.

Codul Penal prevede articole speciale de lege atat pentru amenintari ( art. 206), santaj ( art.207), cat si hartuirea in art. 209 din Codul Penal. In centrele autorizate se acorda ajutor si indicatii cu privire la ce trebuie sa contina o astfel de plangere.

 

Deschiderea unui litigiu civil

 

Daca din diverse motive dosarul a fost clasat pe principiul ca fapta nu este considerata infractiune se poate apela la serviciile unui avocat specializat in Dreptul Penal cu ajutorul caruia se va deschide un litigiu civil.

In Codul Penal, art.72 prevede ca „(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnității sale. (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației unei persoane fără consimțământul acesteia. ”

In noul Cod Civil se specifica recuperarea integrala a prejudiciului. Astfel, se pot solicita atat daune materiale, cat si morale in urma afectarii imaginii de sine, reputatiei si a sentimentului de siguranta. Persoana care este chemata in instanta este obligata sa respecte cerintele aduse in instanta, in caz contrar, fapta se pedepseste cu inchisoarea de la o luna la trei luni in functie de gravitatea faptei.

Pentru ca hartuirea online sau cyber bullying-ul are adesea repercusiuni ce se identifica prin santaj, fapta se pedepseste coform prevederilor in vigoare prezente in Codul Penal. Mai precis este vorba despre acele amenintari care au drept scop dobandirea unui folos material sau de alta natura in schimbul nedifuzarii unor imagini sau filme personale compromitatoare.

Tot din aceasta categorie se incadreaza si apelurile telefonice care prin frecventa sau continut cauzeaza frica si nesiguranta. In functie de gravitatea faptelor se stabileste in instanta metoda de rezolvare, dar si daunele pe care le suporta agresorul.

Hartuirea poate avea multe forme, totusi, cele din mediul cibernetic au o frecventa ridicata in ultimul timp si trebuie de mentionat ca se considera infractiuni si se pedepsesc conform Codului Penal aflat in vigoare pentru fiecare stat.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!