Cresterea si educarea copiilor este responsabilitatea parintilor, la fel ca si administrarea unor bunuri ale acestora. Sunt cei care au dreptul sa reprezinte interesele copiilor in justitie. Cu toate ca in cele mai multe dintre cazuri parintii vor exercita autoritatea parinteasca in comun, sunt si situatii in care autoritatea revine mamei automat, in tarile din UE. Tatii care nu sunt casatoriti vor avea alte drepturi si indatoriri in fiecare tara.
Ce spun reglementarile despre incredintarea copiilor?
Fiecare tara isi stabileste propriile reguli privind incredintarea minorilor, precum si dreptul de a-i vizita. Anumite decizii privind incredintarea acestora sunt luate de Legislatia Nationala. Dintre acestea amintim:
- parintele caruia ii este incredintat copilul
- care parinte sau daca ambii vor exercita autoritatea parinteasca
- parintele ce va lua deciziile in ceea ce priveste educatia minorului
- parintele care va administra bunurile acestuia
Copiii nu vor fi privati de dreptul de a dezvolta o relatie personala cu ambii parinti, de a avea contact direct cu acestia, valabil si in conditiile in care tarile in care locuiesc sunt diferite. Este valabil in toate tarile din UE.
Acolo unde sunt demarate proceduri de separare, de divort, se va stabii unde va ramane copilul: cu unul dintre parinti sau alternativ la fiecare pe rand.
Incredintarea minorului si dreptul de a-l vizita, prin infatisarea in instanta
Atunci cand nu exista un acord comun intre parinti cu privire la drepturile de vizita, respectiv la custodie, cazul va fi pus in instanta. In cazul parintilor care locuiesc in tari diferite, instanta judecatoreasca din tara de care apartine copilul va lua decizii potrivite privind autoritatea parinteasca.
Tot instantei ce judeca procesul de divort ii poate fi acordat dreptul de a lua decizii cu privire la autoritatea parinteasca. Se va tine cont si de interesul superior al copilului pentru a decide drepturile de custodie, dar si locul de resedinta al minorului, respectiv programul de vizite.
Hotararile luate de instanta - recunoasterea si executarea lor
Parintii trebuie sa stie ca orice hotarare judecatoreasca ce a fost emisa intr-o tara care este parte din UE, va fi recunoscuta si in celelelate state membre, in acest sens nemaifiind necesara o procedura speciala.
Exista o procedura standard care faciliteaza executarea hotararilor luate de instanta. Pentru determinarea celeilalte parti sa le respecte, va fi necesar apelul la autoritatea care raspunde de executarea hotararilor. Este cea care poate obliga celalalt parinte sa le respecte. Pentru mai multe informatii privind recunoasterea si executarea hotararilor privind autoritatea parinteasca ce au fost emise in state membre ne puteti contacta.
In legislatia aplicata in Romania, ambii parinti au deci autoritate parinteasca, fapt valabil si dupa divort. In cadrul procesului de divort, judecatorul se va pronunta in ceea ce priveste copiii, situatia acestora si unde vor locui. Este valabil si atunci cand minorii au varste foarte fragede. Legatura dintre parinti si copii se pastreaza prin dreptul acordat acestora, deci ambii parinti vor avea un cuvant de spus in ceea ce priveste cresterea, respectiv educarea lor.