Cresterea si educatia copiilor reprezinta o responsabilitate enorma, pe care trebuie sa si-o asume parintii acestora, cei care raspund totodata si de administrarea bunurilor eventuale ale acestora. Parintii sunt cei care detin dreptul de reprezentare a intereselor copilului in fata justitiei.
Autoritatea parinteasca revine mamei si tatalui - in cazul cuplurilor casatorite, fapt valabil in toate tarile membre UE. Parintii exercita deci in comun autoritatea parinteasca in aceasta situatie, insa drepturile si indatoririle parintilor privind tatii necasatoriti sunt diferite de la o tara la alta.
Autoritatea parinteasca in cazul cuplurilor necasatorite
O problema destul de frecventa se refera la custodia copiilor minori, atunci cand acestia au rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Unii confunda faptul ca participarea in viata copilului in cauza reprezinta o obligatie ce le revine si nu un drept, ce se aplica inca din momentul nasterii. Acesta trebuie recunoscut, eventual se are in vedere si stabilirea paternitatii prin judecatorie.
Prevederile legale ce se aplica parintilor ce nu locuiesc impreuna sunt aceleasi ca si in caz de divort, exceptand procedura specifica si stabilirea numelui copilului. Dintre responsabilitatile de indeplinit in astfel de situatii, amintim obligatia de a stabili domiciliul minorului, unui program de intretinere a relatiilor dintre parintii pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, a unei contributii privind educarea si intretinerea minorului. Toate acestea constituie aciuni prevazute de NCC. Atunci cand situatia nu se poate rezolva pe cale amiabila, gasiti aici servicii vizand consilierea unui specialist in drepturile familiei. Solutia o poate reprezenta un mediator sau instanta.
Exista avantaje in ceea ce priveste oricare dintre procedurile mai sus mentionate, acestea depinzand si de optiunile pe care le are fiecare parinte. Va stam la dispozitie cu asistenta si ajutor profesional pentru a va ajuta sa luati cea mai potrivita decizie, in deplina cunostinta a solutiilor pe care le aveti la dispozitie.
Eficienta, discretie si rapiditate in stabilirea custodiei pentru copil in cazul parintilor necasatoriti
O prima varianta spre care se orienteaza parintii se refera la mediere. Aceasta ar fi calea optima de a solutiona problema custodiei, insa nu intotdeauna exista un acord intre cei doi care sa favorizeze aceasta cale. Atunci cand este o rezolvare, deciziile luate sunt consemnate in Acordul de Mediere, care urmeaza sa fie supus unei proceduri juridice. Hotararea judecatoreasca se pronunta intr-un termen destul de scurt atunci cand unul dintre parinti nu isi mai respecta partea de intelegere. Este vorba despre situatia in care apar probleme vizavi de intelegerea ce a fost de altfel supusa si unei proceduri jridice, al carei scop este de a asigura copilului toate beneficiile legale.
Calea judecatoreasca este cea prin care vor si transate drepturile asupra copilului, adica in instanta. Este situatia in care dialogul dintre parinti este afectat si numai pe aceasta cale se poate stabili autoritatea parinteasca. La baza acestei decizii va sta raportul anchetei psiho-sociala realizata de o autoritate competenta la domiciliul parintilor, se vor audia si martori, se vor adminstra probe, dar se va avea in vedere si pretentiile fiecarui parinte in parte.
Cand autoritatea parinteasca se stabileste pe cale judecatoreasca, va recomandam serviciile noastre, respectiv un avocat drept civil. Este un proces migalos, care presupune formalitati numeroase, motiv pentru care va stam la dispozitie cu solutii profesionale, alaturi de o cunoastere amanuntita a sistemului juridic de astazi. Dispunem si de experienta necesara privind procedurile specifice, care sunt de natura tehnica.
In principiu, custodia unica in cazul parintilor necesatoriti se acorda numai in cazuri speciale, grave, cand unul dintre acestia se confrunta cu o problema de dependenta, spre exemplu. Mai multe informatii privind autoritatea parinteasca in cazul cuplurilor necasatorite insa va stam la dispozitie pe avocativan.ro.