Individualizarea pedepselor conform noului Cod Penal in vigoare

De ce sa te informezi cu privire la cele expuse mai jos? Se intampla chiar si celor mai buni dintre noi sa comita fapte prevazute de legea penala, in conditii neprevazute, extraordinare sau impinsi de forta imprejurarilor. Buna informare ne permite sa ramanem oameni onesti, valorosi contributori in societate,  chiar si atunci cand gresim. Ne putem indrepta greselile sau putem evita comiterea unora mai mari decat cele savarsite in conditiile mai sus mentionate.

Dupa savarsirea unei infractiuni si stabilirea raspunderii penale in sarcina infractorului se pune problema stabilirii si aplicarii in concret a pedepsei (a unei sanctiuni de drept penal, de fapt) necesare pentru ca scopurile si functiile Pedepsei (ca institutie de drept penal dar si ca masura faptica) sa fie atinse. Operatiunea prin care instant de judecata, in functie de circumstantele concrete, stabileste si/sau aplica concret o pedeapsa in functie de gravitatea infractiunii (fie ea abstracta sau concreta) cat si de periculozitatea infractorului pentru ca functiile principale ale pedepsei sa fie indeplinite poarta numele de Individualizare judecatoreasca/judiciara.

Legiutorul a gandit si adoptat un set de institutii create in jurul Pedepsei (fie ea amenda penala, pedeapsa cu Inchisoarea sau Detentiunea pe viata) care sa permita organelor judiciare sa creeze cadrul social necesar pentru ca savarsirea de noi infractiuni sa fie descurajata sau oprita si astfel societatea in ansamblul ei sa fie protejata. Practic, ce trebuie sa aveti in vedere in acest pas este ca Pedeapsa (ca sanctiune penala) are ca principale doua scopuri urmatoarele : prevenirea savarsirii de noi fapte social periculoase (infractiuni) si acela de a reeduca faptuitorul.

Stabilirea cuantumului sau a duratei pedepsei se face in functie de criterii legale de evaluare, indicate expres judecatorului de lege, anume : Criteriile generale de individualizare a pedepsei (Art. 74 Noul Cod Penal). Practic, acest articol din codul penal stabileste modul in care pornind de la o incalcare a legii penale (prin savarsirea unei infractiuni) judecatorul poate stabili in particular ce pedeapsa va fi aplicata infractorului.

Art. 74 Noul Cod Penal debuteaza prin indicarea celor doua directii de evaluare atunci cand se raporteaza la o infractiune si anume : Gravitatea infractiunii si Periculozitatea infractorului. Cele doua directii generale de evaluare a pedepsei se completeaza cu indicatii exprese care se inscriu pe unul dintre cele doua aspecte. Practic, date fiind cele doua scopuri principale ale pedepsei, intensitatea pedepsei va fi strict legata de apararea sociala necesara in cazul dedus judecatii pentru ca pe viitor infractorul (si nu doar el strict, ci si altii ca el) sa nu mai comita infractiuni.

Asa cum am mentionat anterior, directiile generale de evaluare se completeaza cu urmatoarele criterii legale exprese pe care o sa le mentionam in continuare pe fiecare:

Art. 74 a) imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite;

Art. 74 b) starea de pericol creata pentru valorea sociala ocrotita;

Art. 74 c) natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii;

Art. 74 d) motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit;

Art. 74 e) natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

Art. 74 f) conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal;

Art. 74 g) nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familial si sociala.

In final, articolul 74 mentioneaza ca daca este cazul unor infractiuni pentru care legea prevede pedepse alternative (sa zicem amenda sau inchisoara, cum ar fi de exemplu cazul infractiunii de Lovire sau Alte Violente Art. 193 Cod Penal) atunci criteriile de la alineatul anterior vor fi folosite pentru a alege in primul rand intre pedepsele alternative (pentru a indeplini scopurile pedepsei)

Dupa cum puteti observa, conduita infractorului in functie de cazul concret, conteaza nu numai la stabilirea cuantumului amenzii sau duratei inchisorii cat si la alegerea intre cele doua acolo unde este cazul (pentru cele mai multe infractiuni de gravitate redusa sau medie pedeapsa este inchisorii este alternative prevazuta cu cea a amenzii.

In urma conspectarii articolului de fata puteti retine un amanunt esential si anume ca este absolut necesar sa alegeti un avocat experimentat in cauzele penale astfel incat toate imprejurarile relevante si institutiile de drept penale relevante sa fie invocate, fructificate. Sunt cazuri in care chiar daca nu se poate obtine o achitare, totusi, se poate obtine o hotarare net favorabila prin obtinerea unei pedepse mult mai reduse si/sau printr-o individualizare judecatoreasca de executare foarte buna (cum ar fi ca in loc de 1 an inchisoare cu executare sa primiti o pedeapsa de un an inchisoare cu suspendarea executarii sub supraveghere). Ca in orice domeniu specializat, experienta si priceperea fac diferenta. O diferenta extraordinar de importanta pentru viitorul dumneavoastra.

Pentru mai multe informatii despre Individualizarea Pedepselor puteti citi articolul urmator : Explicarea criteriilor de Individualizare.

Alternativ, pentru o discutie amanuntita si aplicata ne puteti contacta telefonic.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!