Legitima aparare in acceptiunea Codului Penal

 

Odata cu intrarea in vigoare a Codului Penal, adoptat la data de 01. 02. 2014, definitia legitimei aparari a capatat o forma noua si mai explicita, astfel incat cetateanul sa-si poata intelege mai usor drepturile pe care le are in cazul in care este implicat intr-o astfel de situatie, desi, tot este necesara prezenta unui avocat specializat in dreptul penal, pe durata procesului de urmarire penala si in fata unei instante de judecata.

Conform Art. 15 Cod Penal Infractiunea este fapta prevazute de legea penala, savarsite cu vinovatie, nejustificata si imputabila persoanei care a savarsit-o. Astfel, pentru ca fapta persoanei sa devina infractiune ea trebuie sa indeplineasca conditiile esentiale de existenta: sa corespunda modelului abstract din norma de incriminare (tipicitatea), sa fie savarsita cu vinovatia ceruta de lege, sa fie nejustificata (sa nu fie permisa de lege) si neimputabila persoanei. Absenta oricarei dintre aceste trasaturi face ca fapta sa nu fie infractiune, singurul temei al raspunderii penale a faptuitorului. Legitima aparare este una dintre cauzele justificative alaturi de Starea de Necesitate, Exercitarea unui drept sau indeplinirea unei obligatii, Consimtamantul persoanei vatamate.

Cauzele justificative sunt cele care permit faptuitorului sa savarsiseasca o fapta prevazuta de legea penala din cauza imprejurarilor care il constrang sa actioneze in acest fel, fara ca aceasta fapta sa fie considerata infractiune.

Conform art. 19, alin. 2 al codului penal, cetatenilor li se aduce la cunostinta faptul ca o persoana se afla in legitima aparare atunci cand fapta pe care o savarseste, este pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, ce-i pune in pericol propria persoana, o alta persoana, drepturile  acestora sau un interes general, daca apararea este proportional cu gravitatea atacului. O mentiune foarte importanta si frecvent interpretata gresit de catre cei fara cunostinte juridice este ca arma folosita la Aparare (adica fapta savarsita pentru a inlatura atacul) trebuie sa fie proportionala cu arma atacatorului. Din fericire, legea are cerinta logica si mult mai practica, anume ca Apararea sa fie proportionala cu gravitatea atacului. Ceea ce inseamna ca proportionalitatea se pune in legatura nu cu arma propriu-zisa folosita de atacator ci cu aptitudinea (dar si intensitatea) acestuia de a leza valorile sociale ocrotite (persoana, drepturile acestora, un interes general).

De asemenea, in aceleasi conditii ale codului penal, prezumtia de legitima aparare i se acorda persoanei cercetate atunci cand fapta comisa, se realizeaza pentru a impiedica o persoana sa patrunda intr-o locuinta, incapere, dependinta, sau loc imprejmuit, fara drept, prin folosirea fortei, a vicleniei, prin efractie sau alte modalitati nelegale. Persoana in cauza poate beneficia de achitare in contextul in care are angajat un avocat bun in drept penal, ce poate prezenta clar si transparent circumstantele in care s-a produs evenimentul.

Conditia pericolului grav generat de atac, mentionata in vechiul Cod Penal, a fost inlaturata in ceea ce priveste legitima aparare, astfel, aprecierea gravitatii atacului si a actiunilor comise pentru inlaturarea sa, se realizeaza pe terenul proportionalitatii in acceptiunea actualului Cod Penal. Explicatia vine de la sine, intrucat, in asemenea circumstante, faptuitorul, surprins fiind de catre victima, va incerca sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a inlatura pericolul, fara a mai lua in calcul intentiile atacatorului.

Ca exemplu, se poate da patrunderea in locuinta a victimei, prin escaladare si efractie, iar ulterior lovirea cu un obiect contondent, a celui aflat in incapere, in asa fel incat, riposta celui din urma (indeplinind conditia de proportionalitate a atacului), desi a rezultat decesul victimei, se considera legitima aparare.

In schimb, in contextul in care faptuitorul este atacat de catre victima cu pumnii pentru a-i fura un bun material, iar acesta, in apararea sa va alege sa se apere folosind o arma de foc pentru a-si impusca agresorul, mai ales intr-o zona vitala, fapta nu va mai fi incadrata sub egida legitimei aparari. Daca depaseste proportionalitatea, nu este de la sine inteles ca fapta reprezinta infractiune, putandu-se aplica in acest caz Excesul neimputabil (Art. 26 Cod Penal) - o cauza de neimputabilitate. Ceea ce inseamna ca desi nepermisa de ordinea juridica fapta savarsita nu poate fi imputata persoanei in cauza.

In oricare dintre aceste situatii, se recomanda contactarea unui avocat ce poate apara interesele partii ce il solicita, pe caile legale. Un avocat bun va face toate demersurile necesare, astfel incat clientul sau sa beneficieze de toate drepturile pe care le are daca se afla intr-o astfel imprejurare.

Cabinetul de avocatura Ivan Razvan Claudiu, specializat in drept penal, este oricand la dispozitia clientilor ce au nevoie de asistenta pe durata procesului sau reprezentare in fata instantei de judecata. Pentru orice fel de informatii sau detalii suplimentare, ne puteti contacta telefonic sau prin email si va vom raspunde in cel mai scurt timp.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!