Pensia alimentara dupa ce copilul a devenit major – aspecte si conditii legale

Pensia alimentara dupa ce copilul a devenit major – aspecte si conditii legale

Codul Civil, respectiv art.499, alin.3, specifica faptul ca parintii sunt obligati sa plateasca pensie alimentara sau mai exact sa intretina copilul devenit major pana ce acesta isi finalizeaza studiile, dar nu mai mult de varsta de 26 de ani. Ce inseamna practic terminarea studiilor si ce anume prevede legea in acest sens necesita o abordare specifica.

Acest articol de lege prezinta adesea pentru clienti multe semne de intrebare. Spre exemplu, o nelamurire consta in nivelul rezultatelor copilului la scoala. In lege se stipuleaza doar faptul ca pensia alimentara trebuie platita pana la finalizarea studiilor, chiar daca acel copil a devenit major, pana la varsta de 26 de ani daca sunt continuate studiile. Copilul trebuie sa dovedeasca doar apartenenta la o forma de invatamant si nu rezultatele la scoala.

Mai precis, parintele trebuie sa asigure intretinere atat elevilor eminenti, cat si acelor copii care nu au calificative de top. Specificatia legiuitorului cu privire la conditiile impuse pentru plata pensiei alimentare consta asadar doar in finalizarea studiilor, atestand acest lucru prin diploma de absolvire. Mai multe explicatii in acest sens vor fi prezentate si in cele ce urmeaza.

Indemnizatia de intretinere si ce inseamna terminarea studiilor?

Fiecare se raporteaza diferit in ceea ce priveste terminarea studiilor. Pentru unii inseamna absolvirea unei scoli profesionale, a unei facultati, a unui colegiu, in timp ce altii isi doresc sa termine un master sau un doctorat.

Terminarea studiilor inseamna mai exact absolvirea unei forme de invatamant care sa ii asigure traiul copilului pe viitor. In urma acestei calificari, acesta fiind capabil sa isi gaseasca un loc de munca si astfel sa se intretina singur. O intrebare frecventa este aceea care face referire la master ca forma de invatamant. Deoarece masterul include perioada de varsta de pana la 26 de ani, totusi platirea pensiei alimentare nu este obligatorie in acest caz.

Platirea indemnizatiei de catre unul dintre parinti face referire la nevoile copilului de a se intretine singur. Absolvirea unei facultati si implicit diploma de licenta poate fi utilizata pentru angajare, considerandu-se ca acel copil isi poate purta singur de grija in continuare, masterul nefiind obligatoriu.

Mai mult decat atat, la master programul este de asa natura proiectat pentru ca masteranzii sa practice si o activitate la un job. Cursurile sunt organizate in programa la final de saptamana sau seara tocmai din acest motiv.

Obligatia de oferire a indemnizatiei de intretinere se justifica doar in masura in care copilul isi demonstreaza nevoia. Prin urmare, terminarea unei forme superioare de invatamant de tipul unei facultati se considera a fi suficienta in diverse domenii de angajare. Masterul sau alte cursuri de specializare se pot efectua si in urma angajarii la libera alegere. 

In prezent, majoritatea societatilor cer ca si criterii de angajare absolvirea studiilor superioare. Prin urmare este de la sine inteles ca trebuie sa ii fie asigurate copilului conditiile optime pentru finalizarea studiilor superioare din ratiuni practice. In urma absolvirii acesta este raspunzator pentru alegerile facute si se poate angaja, fiind responsabil in totalitate pentru parcursul sau in viata.

Inscrierea la cursuri post universitare sau doctorale nu este considerata ca fiind o forma de continuare a studiilor, deoarece nevoia copilului inceteaza odata cu obtinerea diplomei de licenta. Este drept ca actuala legislatie in ceea ce priveste invatamantul superior este modificata si masterul este obligatoriu cu exceptia facultatilor de drept, arhitectura sau medicina, dar acest lucru nu impiedica orele de munca de la un job.

Masura in care copilul devenit major indeplineste conditiile de primire a indemnizatiei pentru continuarea studiilor, se stabileste in instanta. Este demn de mentionat si faptul ca plata taxei judiciare de timbru este solutionata de catre judecatorie.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!