Pensia de Intretinere Pentru Copii

 

Cine plateste pensia alimentara si cum se aplica legea conform noului Cod Civil?

 

Divortul este o experienta neplacuta, mai ales daca sunt la mijloc si unul sau mai multi copii. Pentru copii, aceasta etapa este una dificila ce poate necesita uneori chiar si consiliere de specialitate. Comportamentul lor se poate schimba, iar urmarile pot sa se rasfranga chiar si in viata personala si profesionala de adult.

Chiar si dupa separarea sotilor, parintii sunt obligati sa isi asume responsabilitatea comuna in ceea ce priveste cresterea si intretinerea acestuia. Codul Civil ce vizeaza dreptul familiei prevede obligatii ce ii revin parintelui care nu a obtinut custodia. Platirea unei sume lunar, sub denumirea generica de pensie alimentara este unul dintre aceste aspecte ce trebuie indeplinite.

Pe langa suma de bani, sotul sau sotia care a decazut din drepturile parintesti trebuie sa ajute in luarea deciziilor cu privire la educatia copilului, alegerea scolilor si asa mai departe.

In cele ce urmeaza vor fi explicate doua dintre intrebarile frecvente in ceea ce priveste pensia alimentara si anume cine o plateste si cum trebuie efectuata plata?

Cui ii revine obligatia de a plati pensia pentru intretinere?

Codul Civil face referire la doua directii in ceea ce priveste intretinerea copilului in urma divortului. Acestea fac referire la obligatiile de intretinere, cat si la plata de intretinere.

Obligatiile de intretinere se rezuma la asigurarea conditiilor necesare din viata de zi cu zi a unui copil minor. Obligatia de intretinere poate implica si costuri pentru educatie sau pregatire profesionala.

Mai mult decat atat, in drepturile de familie se regaseste si obligatia ca parintele care plateste pensie alimentara sa continuie achitarea unei sume de bani si dupa ce copilul implineste 18 ani. Acest lucru este valabil daca se continua studiile de tipul celor superioare. Ideea este sa se ofere astfel acelui copil posibilitatea de a obtine o calificare pentru a se putea intretine singur ulterior.

In cazul in care obligatia de intretinere nu este respectata, instanta de tutela va emite un ordin in acest sens. Serviciile avocatului Ivan Razvan Claudiu stau la dispozitia sotilor care isi doresc sa beneficieze de aceste drepturi de familie si se regasesc detaliat pe avocativan.ro. Experienta de 13 ani in domeniul dreptului familiei si profesionalismul sunt criteriile esentiale ce il recomanda.

Cum trebuie platita pensia de intretinere sau alimentara?

Pensia pentru intretinere poate fi o suma fixa sau sub forma unei cote procentuale din venitul lunar al persoanei obligate la plata. Aceasta suma este stabilita in functie de nevoia celui care solicita aceasta suma, dar si de mijloacele de care dispune cel care plateste.

Mai mult decat atat, daca este vorba despre o suma fixa, aceasta va fi achitata trimestrial.

Cum se poate plati pensia alimentara?

  • In rate - in functie de hotararea judecatoreasca,

  • Anticipat - platirea unei sume care sa acopere o perioada mai lunga de timp.

De retinut este ca instanta obliga la plata unei pensii alimentare doar persoanele care au posibilitate financiara in acest sens.

Pensia alimentara se plateste de la data cererii de chemare in instanta. In cazul in care solicitarea a fost intarziata, se poate cere si plata pentru perioada din urma.

Cei interesati de a beneficia in mod corespunzator de aceste drepturi de familie, serviciile avocatului Ivan Razvan Claudiu sunt detaliate si pot fi solicitate pe avocativan.ro.

 

 

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!