Punerea in circulatie a unei masini cu numere false - ce risti

Din capitolul infractiuni din domeniul rutier se numara si situatia de conducere cu numere expirate, punerea in circulatie sau conducerea unui autovehicul neinmatriculat. Aceste situatii sunt cazuri penale, despre care dezbatem pe larg in randurile ce urmeaza.

A devenit o tendinta ca masini din Europa sa fie aduse in tara si inmatriculate. Avantajul este cel al preturilor mai mici, masini second hand cu o stare multumitoare pentru a mai fi circulate. Atentie insa in cine va incredeti. O masina neinmatriculata, cu numere false inseamna risc din partea conducatorului prins la volanul unei astfel de masini, consecintele vizand deschiderea de dosar penal. In aceste cazuri, este necesar un avocat specializat in drept penal. Iata si o solutie in astfel de cazuri.

Riscuri si situatii

Conform Codului Penal, o astfel de infractiune se pedepseste cu inchisoare, de la 1 la 3 ani. In cel mai bun caz amenda inlocuieste pedeapsa cu inchisoarea. Dupa caz, pedepsele difera. Poate fi vorba de 1-5 ani de inchisoare sau amenda pentru punerea in circulatie a unor autovehicule cu numere false, de 6 luni - 2 ani de inchisoare sau amenda pentru conducerea unui autovehicul cu numere de inmatriculare retrase sau a unui autovehicul fara drept de circulatie in tara. Aici incadram si autovehiculele inmatriculate in alte tari, dar care nu au drept de circulatie in Romania.

Conform Codului Penal sunt 8 infractiuni la capitolul regim al circulatiei pe drumuri publice:

  • punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat;
  • conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante;
  • conducerea unui vehicul fara permis de conducere;
  • refuzul soferului de a i se preleva mostre biologice;
  • parasirea locului accidentului sau chiar modificarea urmelor;
  • impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice;
  • nerespectarea atributiilor privind verificarea tehnica periodica ori efectuarea reparatiilor.

Achitarea unui inculpat intr-unul din astfel de caz

Depistat la volan conducand un autovehicul cu numere false sau expirate, fara o autorizatie provizorie, conducatorul auto devine inculpat intr-un dosar penal. In apararea acestuia, se poate invoca un articol din Codul Penal care prevede necunosterea din partea inculpatului a starii de fapt. Cu alte cuvinte, cel care este inculpat, nu a cunoscut realul risc, nu a stiut despre numerele false sau expirate, avand spre exemplu un fals in acte, realizat de vanzatorul in care s-a increzut.

Un avocat bun va sti sa aduca situatia un favoarea celui care il reprezinta. Cazul mai simplu este al celui care nu are alte antecedente penale, unde nu sunt si alte implicatii - accidente, cu victime sau daune.

Se poate ajunge la renuntarea aplicarii pedepsei, renuntare la urmarirea penala. Dosarul ajunge la solutionare uneori dupa luni bune, intrucat implica rechizitoriu, probe si procurorul de caz are nevoie de timp pentru a completa dosarul cazului.

De mentionat ca in tot acest timp conducatorului auto i se elibereaza o dovada pentru dreptul de circulatie, cu valabilitate limitata.

Fiecare caz este diferit, pot fi invocate tot felul de situatii. Cert este ca un avocat cu experienta ce opereaza in drept penal este o necesitate. Va asteptam pentru consiliere si nu numai, pentru a va reprezenta in faza de urmarire penala, de judecata sau de executare a pedepselor. Mai multe informatii gasiti aici.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!