Punerea in miscare a procesului penal si drepturile suspectului

Atunci cand se realizeaza o cercetare penala, scopul ei este de stabilire a infractiunii, daca a fost savarsita si care au fost circumstantele. Exista tot felul de pasi pe care ii presupune aceasta si care duc la o serie de aspecte de acoperit. De interes acum este punerea in miscare a procesului penal. Te invitam sa citesti mai departe pentru a afla mai multe pe acest subiect, dar si care sunt drepturile tale daca te afli in lista de suspecti.

Punerea in miscare a procesului penal - etapa de inceput a cercetarii penale

Punerea în mișcare a procesului penal se realizează printr-un organ de cercetare (poate fi vorba de politie sau un altul competent), respectiv de Parchet.

Atunci cand acestea sunt la curent cu infractiunea presupusa, incepe procedura penala.

  • Motivul pentru care a fost demarat procesul

    Este vorba despre informarea organului de cercetare vizavi de savarsirea infractiunii, acesta avand obligatia de a continua prin punerea in miscare a procesului. Scopul este de a determina daca este sau nu o infractiune, precum si daca sunt probe in acest sens, prin care poate fi invinuita persoana suspecta.

  • Persoana responsabila de efectuarea cercetarii penale

    Parchetul este cel care conduce cercetarea propriu zisa, aceasta fiind insa efectuata de un organ specializat, care tine cont de instructiunile oferite de procuror. Executantul poate fi si politia sau alte organe din aceeasi sfera, insa au nevoie de permisiune de la Parchet sau instanta.

  • Unde se informeaza suspectul ca a inceput procesul

    Odata cu primul act procedural incepe si procesul penal. Suspectii sunt retinuti, respectiv sunt convocati pentru interogatoriu de catre organul de cercetare.

  • Motivele pentru care poti fi suspect intr-o infractiune

    Suspect devii atunci cand exista motive numeroase ce indica spre asta. Iata cateva exemple: exista un martor care te poate identifica, ai fost surprins savarsind infractiunea, exista probe in acest sens, respectiv informatii care sugereaza ca esti faptas.

  • Drepturile suspectului

    Atunci cand devii suspect pentru savarsirea unei infraciuni, nu esti privat de o serie de drepturi. Trebuie sa ti se aduca la cunostinta ca esti suspectat de o anume infractiune, ca poti face declaratii si sa poti refuza sa le faci, ca declaratia pe care o dai poate deveni proba contra ta, ca poti solicita ajutorul unui interpret, ca poti fi reprezentant de un avocat penal din Bucuresti sau orasul de provenienta care sa te apere, de a discuta confidential cu acesta, de a avea avocatul alaturi in timpul interogatoriului, dar si de a lua parte la audiere in instanta cand se solicita mandat pentru arestarea ta. De asemenea, nu trebuie sa fii privat de dreptul de a prezenta probe, de a depune plangeri sau cereri diverse.

Ajutorul unui specialist in drept penal iti este de folos atunci cand consulti procesul verbal al actelor de procedura, intrucat poti sa faci declaratiile potrivite ulterior. De altfel, alaturi de avocat poti negocia privind sanctiunile si asa mai departe.

Nu in cele din urma, in calitate de suspect exista si obligatii pe care trebuie sa te pliezi. Intotdeauna trebuie sa raspunzi cand esti convocat de un organ de cercetare, respectiv de instanta sau parchet.

De asemenea, este necesar sa iei parte la actele procedurale, dar si sa respecti dispozitiile elaborate de catre organele de cercetare.

Iti stam la dispozitie pentru mai multe informatii privind drepturile penale, punerea in miscare a procesului penal si alte astfel de aspecte, precum si cu servicii profesionale pentru o aparare solida.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!