Raspunderea Penala a Minorilor

 

Raspunderea penala a minorilor

 

Din pacate, pentru ca exista un numar mare de infractiuni comise de minori, leguitorul roman a trebuit sa adopte o serie de masuri pentru aceasta clasa de persoane. Trebuie spus ca exista diferite stagii ale minoritatii si ca exista o varsta minima de la care minorii pot raspunde penal pentru fapta savarsita.

Incepand cu varsta de 14 ani se poate considera ca un minor are capacitate penala. Totusi in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani exista prezumtia relativa a lipsei de discernament. Este ceea ce in termenii nostri de specialitate numim iuris tantum. Incepand cu 16 ani discernamantul este prezumat.

Asta nu inseamna insa ca daca nu are varsta de 14 ani impliniti sau se dovedeste ca nu are discernamant scapa intru totul de raspunderea fata de o fapta penala savarsita. Exista alte masuri ce se impun, de la plasament la supraveghere specializata. In luarea unei decizii, instanta va tine cont de:

  • Conditiile in care a fost savarsita o fapta.

  • Ce grad de pericol social are fapta.

  • Mediul in care a crescut minorul.

  • Ce risc de recidiva are minorul.

Nu in toate cazurile se impune plasarea minorului la asistent social. Acesta poate ramane in mediul sau familial, respectand insa conditii precum:

  • Frecventarea cursurilor.

  • Urmarea tratamentelor de specialitate.

  • Interzicere de a se intalni cu anumite persoane sau de a frecventa anumite locuri.

Asadar, fata de minorul care nu raspunde penal se instituie masuri precum cele mai sus mentionate, de plasament sau supraveghere specializata.

Cazuri in care minorii raspund penal

Noul Cod Penal prevede pentru infractori minori masuri educative, printre care unele pot insemna si privarea de libertate. Aceste masuri sunt luate in concordanta cu anumite criterii, obiective, precum istoricul infractional al minorului, gravitatea faptelor si pedepsele ce se instituie de regula pentru acele tipuri de fapte penale.

Exista 3 situatii specificate:

  • La data la care a savarsit fapta avea sub 14 ani – in acest caz exista prezumtia legala absoluta de incapacitate penala.

  • Daca la acel moment cand a comis fapta penala avea intre 14 si 16 ani, exista prezumtia legala relativa.

  • Pentru cei intre 16 si 18 ani ramane in vigoare stabilirea discernamantului si astfel minorul poate raspunde penal.

In principiu, pentru cei intre 14 si 18 ani nu se impune masura de privare de libertate, ci de masuri precum:

  • Asistare zilnica.

  • Consemnare la sfarsit de saptamana.

  • Supraveghere.

  • Stagiu de formare civica.

Privind o forma de privare de libertate, se impune internarea intr-un centru educativ sau intr-un centru de detentie. Aceste cazuri au la baza de regula impunerea unor masuri care sa tina minorul supraveghat, cand este pericol social, de obicei cand minorul nu este la prima sa savarsire de fapte ilegale. De asemenea, internarea in centru specializat se impune pentru acele fapte ce sunt pedepsite de lege cu inchisoare de pana la 7 ani sau mai mult.

Conform Codului Penal, art. 114, masurile ce nu presupun si privarea de libertate au intaietate. Daca acestea nu au rezultate, se recurge la cea de-a doua optiune.

Oricand suntem un sprijin legal pentru cei care trebuie sa raspunda in fata legii privind faptele penale, indiferent de stadiul situatiei. Va asteptam mai intai de toate pentru consiliere si in cadrul paginii https://avocativan.ro/.

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!