Recuperarea creantelor intr-un mod facil si rapid

Recuperarea creantelor atat pentru persoanele fizice cat si cele juridice reprezinta o problema a carei rezolvare este perceputa ca fiind de lunga durata si care necesita un proces anevoios. In realitate, daca apelati la ajutorul unui specialist care sa va indrume si reprezinte in speta dumneavoastra, atat procedurile disponibile cat si legile in vigoare va protejeaza de pierderea banilor/bunurilor ce vi se cuvin. Trebuie avut in vedere ca pentru valorificarea unor creante, acestea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege: stabilite fara niciun dubiu, sa nu fie obiectul unui litigiu, cuantum precis determinat si sa fie ajunse la scadenta. Este foarte important in astfel de cazuri sa asigurati o comunicare eficienta a documentelor (facturi), aceasta putand ajuta foarte mult in procesul recuperarii creantelor in cazul in care debitorul refuza plata.

Ex.: Transmiterea facturilor prin curierat, email sau posta nu echivaleaza cu primirea acestora de catre destinatar. Creditorul poate solicita pe cale amiabila sau legala plata sumelor restante doar dupa ce creanta a devenit exigibila (scadenta depasita). Ajungerea facturilor la scadenta este strans legata de demonstrarea ca debitorul a semnat/stampilat confirmarea de primire.

De asemenea, trebuie avut in vedere ca termenul de prescriptie pentru recuperarea creantelor este de 3 ani, calculat de la data scadenta a platii sumei. Daca aceasta perioada este depasita, creditorul nu va mai avea drept asupra sumelor restante.

Sistemul legal din Romania prevede cateva proceduri prin care va puteti recupera intr-un mod rapid creantele.

Una dintre modalitati poate fi folosirea procedurii de insolventa din legea 85/2006.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost adoptata Ordonanta 119/2007, care scurteaza mult timpul de recuperare a creantelor si prevede doua proceduri pentru aceasta:

  • Procedura ordonantei de plata (reglementata de GEO 119)
  • Procedura de convocare (reglementata de OG 5/2001)

Acestea reprezinta cea mai rapida modalitate pentru recuperarea unei creante. In cazul in care acestea nu sunt sau nu pot fi folosite, creditorul va trebui sa recurga la procedura de lunga durata prevazuta in Codul de Procedura Civila.

Pentru ca aceste proceduri sa poata fi folosite creanta trebuie sa fie matura, determinata si lichida iar creditorul trebuie sa aiba dovezi in scris referitoare la datele si informatiile despre solventa debitorului.

Creanta ajunsa la maturitate – daca scadenta a fost depasita - exigibila;

Creanta determinata – nu exista niciun dubiu legat de existenta acesteia;

Creanta lichida – exprimata in bani;

In cazul existentei unui contract scris si semnat de ambele parti, creditorul poate recurge la procedura de convocare, procedura rapida, aplicabila in instanta doar pentru acest caz.

Desi ordonanta de plata este mai stricta - poate fi aplicata doar in cazul datoriilor pecuniare reiesite din acorduri comerciale - aceasta poate fi folosita in mai multe situatii. Spre deosebire de procedura convocarii care accepta doar facturi semnate de catre debitor in vederea demonstrarii creantei, pentru aceasta pot fi aduse multiple dovezi in scris, cum ar fi corespondenta.

Cabinetul de avocatura Ivan Razvan Claudiu are experienta extensiva in recuperarea creantelor atat prin procedurile prezentate mai sus cat si prin altele. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta telefonic, prin email, sau in sectiunea Intreaba avocatul.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!