responsabilitati ale parintilor

 

Este deja binecunoscut faptul ca trecerea prin experienta unui divort nu este usoara nici pentru parinti, dar nici pentru copil sau copii. Pentru acesta sau acestia din urma totul este mai dificil, intrucat copilul se afla in plin proces de dezvoltare si are nevoie de repere clare, care sa-l ajute sa evolueze in siguranta. Ori un divort, chiar infaptuindu-se prin mijloace amiabile, va provoca o "ruptura" in viata copilului.

In cazul unui divort, autoritatea tutelara a parintilor divortati este constituita dintr-un ansablu de drepturi si obligatii menite sa ajute la dezvoltarea armonioasa a minorului dar si faptul ca acesta nu trebuie sa suporte consecintele unui divort. Astfel ca in urma unui divort, parintii nu trebuie in primul rand sa ingradeasca libertatea si puterea de decizie a copilului, ci doar sa urmareasca si sa indrume corect evolutia minorului.

De asemenea parintii divortati trebuie sa se inteleaga asupra cheltuielilor legate de cresterea, educarea si pregatirea profesionala a minorului, astfel ca obligatia de intretinere a minorului, rezultata in urma divortului, se refera la asigurarea celor necesare acestuia. Aceasta se poate realiza printr-o pensie alimentara din partea celuilalt parinte dupa divort, dar exista si obligatia ca acesta in urma divortului sa contribuie la luarea decizilor cu privire la viitorul copilului.

Responsabilitatile parintilor care au divortat sunt multe si trebuie sa fie indeplinite de ambii parinti pentru ca minorii sa se dezvolte armonios, astfel ca in urma divortului parintii trebuie sa asigure o locuinta confortabila, sa mentina contact cu minorii si sa-i protejeze, sa le asigure hrana si imbracaminte adecvata, sa se ocupe de educarea lor prin alegerea gradinitei/scolii adecvate, sa le asigure asistenta medicala cand se imbolnavesc. Atunci cand minorii trebuie sa isi petreaca timpul cu parintele, care in urma divortului nu a obtinut domiciliul copiilor, sa nu le fie ingradit dreptul de a petrece vacantele si timpul cu acel parinte de parintele custode. De asemenea parintele custode trebuie sa se asigure ca minoriii au tot ce le trebuie, de la bagajul de haine adecvat vremii pana la jucariile si cartile preferate de acestia, iar la momentul returnarii minorilor celuilalt parinte acesta va inapoia bagajul lor intact si cu toate lucrurile acestora. In timpul cat minoriii vor petrece timpul cu celalalt parinte, acesta nu trebuie sa ingradeasca dreptul acestoara de a vorbi la telefon sau email cu parintele custode, de a nu le asculta si influenta convorbirile dupa bunul plac si interese. In urma divortului parintii sunt obligati sa puna la dispozitia celuilat atat numerele de telefon, email sau alte informatii necesare pentru a mentine un contact adecvat intre ei.

O alta obligatie a parintilor divortati este aceea de a permite ca la zilele onomastice ale minorilor sa-i permita celuilalt parinte sa participe la ziua acestora neconstrans.

Pentru ca minorii sa se dezvolte armonios nici unul dintre parintii, care au divortat nu ar trebui sa-l vorbeasca de rau pe celalalt parinte de fata cu minorii. Nu este vina copiilor ca multe cupluri nu se mai inteleg si astfel ajung sa divorteze, deci nu trebuie in urma divortului sa transformam minorii , in mod contient sau nu in uneltele noastre de razbunare, ci din contra trebuie ca parintii divortati sa conlucreze pentru binele si integritatea minorilor.

Uneori in timpul divortului copiii sunt dezorientati de tot ce se intampla, nestiind ce se va intampla cu ei in continuare si astfel se instaleaza sentimentul de nesiguranta si abandon, astfel ca parintii implicati in divort trebuie sa le explice ca se despart deoarece nu se mai inteleg si nu ca ar fi vina copiilor, intarindu-le sentimentul de apartenenta la familie si ocrotire.

Indiferent de motivul care a dus la divort, parintii trebuie sa fie atenti la schimbarile care au loc in comportamentul minorilor si sa le ofere sustinere, chiar sa apeleze la un psiholog, astfel sa gestioneze cat mai bine situatia atat inainte cat si dupa finalizarea divortului.

Sta in puterea parintilor, sa diminueze sau sa agraveze consecintele negative ale divortului, in functie de cum aleg sa se desparta, astfel trebuie aleasa o cale cat mai non-conflictuala de divort.

In cazul unui divort, datorita efectelor psihice si emotionale, parintii trebuie sa elaboreze un plan care sa contina activitati si petrecerea timpului ca o familie, sa se preocupe de dorintele si nevoile minorilor, sa nu se denigreze de fata cu copiii si sa le spuna tot timpul ca ei reprezinta cel mai frumos lucru din viata lor.

Daca toate aceste vor fi ignorate si nu se va depune un efort din partea parintilor care divorteaza, vor exista repercursiuni grave in dezvoltarea armonioasa dar si la nivel psihic si emotional al minorilor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wksEh0XMPsw

 

 

 

Avocat Razvan Ivan Claudiu

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!