Stabilirea paternitatii unui copil

In cazul in care rezulta un copil din afara casatoriei, iar acesta nu este recunoscut de tata, mama poate solicita recunoasterea paternitatii prin actiunea civila, apeland la instanta judecatoreasca. Aceasta apartine de fapt copilului, insa va fi facuta in numele lui de catre mama, chiar daca aceasta este minora la acel moment. Legea prevede ca actiunea poate fi continuata chiar si de mostenitori, dupa caz, daca intre timp mama moare.

Atentie! Actiunea de stabilire a paternitatii poate fi facuta si impotriva mostenitorilor pretinsului tata. Asadar, presupunand ca tatal moare intre timp, copilul inca nerecunoscut poate actiona impotriva mostenitorilor, in incercarea de a solutiona cazul si ulterior prin recunoasterea paternitati avand si drept la mostenire.

Ce trebuie sa stiti despre recunoasterea paternitatii

Paternitatea se prezuma daca se poate dovedi ca presupusul tata a convietuit cu mama copilului, in perioada de conceptie. Aceasta prezumtie este inlaturata numai daca pretinsul tata poate dovedi contrariul, ca este exclus ca el sa fi putut concepe copilul.

Aparte de a cere sa ii fie recunoscut copilul, mama poate cere de asemenea si despagubiri, cerand plata a jumatate din ce a cheltuit in perioada nasterii si ulterior a lehuziei, in perioada sarcinii.

Pentru cazurile in care copilul nascut este declarat decedat, mama poate desigur sa ceara aceleasi drepturi ca cele mai sus expuse, cerand aceleasi despagubiri. Acest lucru este valabil si daca copilul este declarat mort intre timp, pana la solutionarea si pronuntarea hotararii de stabilire a paternitatii.

Despagubirile pot fi cerute numai daca a fost inititata actiunea de stabilire a paternitatii. Aceste drepturi se prescriu dupa 3 ani de la nasterea copilului.

Cum se poate face dovada paternitatii? Pot fi folosite mijloace precum martori, cei care pot spune despre relatia intre mama si tata, chiar si daca aceasta a fost una pasagera, marturii, inscrisuri, care sa dovedeasca relatia ce a dus la conceptie. Dar cel mai important va fi testul de paternitate, care demonstreaza cel mai sigur care este adevarul. Expertiza medico-juridica are un raspuns categoric.

Avantajele stabilirii paternitatii

Daca din varii motive va ganditi ca nu are rost sa initiati in instanta o astfel de actiune, pentru ca tatal presupus este un om influent, pentru ca este vorba de viata intima a dumneavoastra, pentru ca nu doriti neaparat ca tatal sa isi recunoasca copilul etc. trebuie sa va ganditi mai presus de orice la interesul minorului.

Avantajele de stabilire a paternitatii se refera la copilul trecut pe numele tatalui, pe toate actele de stare civila, in locul acelei liniute. Totodata, acesta poate beneficia de pensie de intretinere. Beneficiile sunt si de ordin familial si psihologic, pentru ca si tatal poate cere incredintarea copilului, poate petrece timp alaturi de acesta, cel putin poate cere program de vizitare.

Sunt obligatii si drepturi de ambele parti, iar recunoasterea unui copil va insemna impartirea responsabilitatilor fata de copil in mod egal. Tatal nu va mai fi un strain pentru copil, desi intr-adevar este discutabil daca acesta, desi este obligat in cele din urma sa il recunoasca, va dori sa aiba legatura cu acesta.

Pentru astfel de actiuni, pentru consiliere si sprijin in orice etapa a acestui proces va stam alaturi. Detalii in cadrul paginii noastre.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!