sulta otravita dupa divort si partaj

Sulta definita astfel si sulta compensatorie, reprezinta o compensatie sau o despagubire, definita printr-o suma de bani, pe care unul dintre co-propritari o primeste dupa divort si in cadrul procedurilor de partaj.

Aceasta sulta poate proveni pe calea unui partaj atat notarial cat si pe cale judecatoreasca sau cu prilejul unui contract de schimb. Astfel sulta provenita printr-un partaj reprezinta suma de bani (sulta in termeni juridici) pe care de comun acord unul dintre co proprietari se angajeaza sa o plateasca celuilat coproprietar sau coproprietari.

Astfel sulta provenita printr-un divort amiabil la notariat se calculeaza dupa cum urmeaza:

  1. daca exista credit ipotecar asupra bunului partajat si supus sultei se calculeaza astfel :

a. din valoarea imobilului se scade valoarea supusa creditului iar ce suma rezultata este valoarea neta supuna sultei

 

b. valoarea neta supusa sultei se imparte la 2 si rezulta astfel valoarea sultei care trebuie platita de coproprietarul care ramane cu imobilul supus sultei celuilalt coproprietar care a optat pentru sulta.

Daca intre coproprietari nu se poate incheia un divort si partaj prin consens si nu se poate plati sulta pe cale amiabila, din diferite motive, se merge pe calea instantei, unde un judecator poate atribui unei persoane dreptul de proprietate asupra bunului partajat si sa fie obligat sa plateasca sulta stabilita de instanta celuilalt coproprietar intr-un termen de timp impus de instanta.

Insa aici exista marea greseala si capcana pe care cei implicati in partaj nu o cunosc asupra sultei, deoarece exista riscul ca persoana care a ales sa plateasca sulta, sa nu dispuna de suma supusa sultei si astfel bunul supus sultei sa fie scos la licitatie de catre un executor judecatoresc angajat de partea caruia si se cuvine sulta si din aceasca cauza persoana care dupa partaj trebuia sa plateasca sulta intr-o perioada de timp stabilit de instanta sa fie evacuata si lasata pe drumuri, dar si cu o suma mizera ce i se va remite de executor deoarece sulta stabilita trebuie platita in totalitate.

De asemenea cine alege sa ramana cu bunul supus sultei, trebuie sa cunoasca valoarea reala a bunului si sa constientizeze faptul ca poate dispune de suma supusa sultei, dar sa fie atent si la evaluatorul propus pentru evaluarea bunului, ca sa nu se trezeasca ca bunul supus sultei are o valoare mai mica decat estima, iar sulta propusa de instanta sa fie mai mare decat cota parte care ar reveni dupa evaluarea bunului supus sultei de catre evaluator.

Capcana cea mai des intalnita o reprezinta faptul ca, coproprietarul care a ales sa plateasca sulta celuilalt coproprietar, sa nu estimeze corect valoarea bunului supus sultei si sa se trezeasca aruncat in stada, fara bunul supus sultei dar si cu o suma extrem de mica.

De asemenea dupa partaj toate cheltuielile efectuate ce debitor in vederea recuperarii sultei cuvenite atat cu procesul de partaj cat si cu procedura executorului judecatoresc ii revine tot persoanei care a optat pentru plata sultei celuilalt coproprietar si in acest caz poate ramane fara nici o suma de bani provenita din vanzarea bunului supus sultei dupa partaj.

De asemenea daca cealalta persoana nu doreste sa primeasca sulta dupa terminarea partajului, nu trebuie sa intrati in panica deoarece exista posibilitatea ca printr-un executor judecatoresc, care initiaza o procedura anume, sa se deschida un cont la C.E.C. pe numele persoanei care refuza primirea sultei cuvenite si sa virati sulta datorata in acel cont si astfel dumneavoastra ati incheiat procedura.

Un alt aspect pe care persoana care decide sa primeasca sulta dupa partaj trebuie sa il conoasca il reprezinta faptul ca instanta poate decide plata valorii bunului supus sultei estimata in anul in care s-a terminat partajul, iar cand dumneavoastra decideti sa primit sulta, deoarece a trecut un an sau doi, valoarea bunului supus sultei sa fie mai mare, iar plata sultei sa se faca la valoarea sultei estimata in anul in care s-a incheiat partajul. Deci din start ati pierdut o suma de bani importanta deoarece ati decis primirea sultei mai tarziu si astfel daca bunul pentru care trebuie sa primiti sulta are o valoar emai mare acest lucru este in beneficiul celui care ramane cu bunul.

O alta situati la care nu se gandeste persoana care accepta sa plateasca sulta dupa partaj o reprezinta faptul ca daca bunul supus sultei se afla sub un contract de credit si trebuiesc platite ratele, iar ea nu poate plati sulta si este scos la vanzare bunul supus sultei, din suma obtinuta din vanzarea bunului supus sultei, se achita mai intai creditul, apoi se plateste sulta si daca mai ramane ceva ii revine lui, deci iarasi exista aceasta capcana sa nu ramaneti cu nimic.

Persoanele care efectueaza paratajul dupa divort si au acumulat in timpul casatoriei bunuri imobile, dupa divort si partaj prin sentinta judecatoreasca au dobandit fie dreptul de a primii sulta sau de a ramane unic proprietar pe bun. Persoana care are de primit sulta dupa partaj si divort in momentul in care sentinta a ramas definitiva, tot in acea zi in care sentinta a ramas definitiva trebuie sa o legalizeze si sa merga de urgenta sa inscrie sulta dupa partaj si divort in cartea funciara pentru a bloca posibilitatea celui care a primit bunul in totalitate sa-l vanda si astfel cel indreptatit la sulta dupa partaj si divort sa nu mai poata sa obtina banii ce i se cuvin pentru ca celalalt sot a instrainat bunul supus partajarii si nu mai are nimic pe numele lui pentru a putea fi executat silit si astfel dupa cum s-a obisnuit a se spune " a fost sarit" cel indreptati la sulta.

Mare atentie la faptul ca dupa partaj cel indreptati la sulta are trei ani sa merga dupa incasarea ei impotriva celui obligat la plata acesteia din momentul ajungerii la scadenta a acestei obligatii, scadenta ce poate fi precizata expres de judecator prin sentinta sau decizie.

O alta problema legata de sulta il reprezinta faptul ca daca persoana care trebuie sa primeasca sulta dupa partaj doreste toti banii si nu esalonat asa cum avem impresia ca se poate rezolva, exista pericolul ca bunul supus sultei sa fie scos la licitatie si persoana care trebuie sa plateasca sulta sa ramana in urma vanzarii cu o suma mica sau cu nimic cu amendamentul sa-si fixeze la cartea funciara aceasta interdictie de vanzare dupa cum am mai aratat.

Recomand tuturor a apela la serviciile unui avocat cand vine vorba de divort si partaj pentru a primii consultanta, reprezentare si asistenta tehnica de specialitate ireprosabile pentru a se evita esecuri majore si pierderi de neimaginat in patrimoniile celor care sunt supusi unor astfel de proceduri care la prima vedere sunt usor de inteles dar sunt foarte tehnice cand vine vorba de practica.

 

 

 

Avocat Razvan Ivan Claudiu

 

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!