Tactici si Strategii in realizarea unei aparari eficace (Partea 1)

Fiecare caz este unic. Faptele, circumstantele, participantii, felul in care s-a desfasurat intreaga fapta (fie ea intr-adevar o fapta penala sau doar suspectata ca fiind una de catre procuror), inlantuirea temporala a acestor fragmente, asigura aceasta unicitate. Din acest motiv, o cantarire atenta si minutioasa a tuturor acestor aspecte impreuna cu folosirea lor spre a mentine prezumtia de nevinovatie a clientului nostru este de esenta muncii noastre in calitate de aparatori legali. Aceasta este obligatia si responsabilitatea noastra. Din acest punct de vedere, am realizat acest articol pentru a va informa si sfatui cu privire la perspectiva din care trebuie sa intelegeti anumite chestiuni.

Articolul de fata este o expunere succinta, speram noi clara, despre cele mai bune strategii si tactici folosite de avocatii cu experienta in dreptul penal.  Abilitatea avocatului de a implica acel mix coerent de tactici si strategii in crearea unei aparari solide va decide rezultatul final al unui proces penal in beneficiul clientului sau. O atitudine activa, implicata, concentrata in jurul clientului si cazului sau va conduce in final spre rezultatul dorit.

Astfel, aveti mai jos cativa factori pe care un avocat experimentat ii poate angaja in apararea clientului sau, suspect sau inculpat intr-o cauza penala. In mod cert nu este o lista exhaustiva. Modul, momentul si alegerea fiecaruia dintre acesti factori este la fel de important precum executarea strategiei alese in cazul concret in care persoana fizica sau juridica este prins.

Abordarile mentionate sunt folosite in intreaga lume de catre avocatii de drept penal si se bazeaza pe anumiti factori cruciali in procesul penal:

 • Informarea corespunzatoare

  Cooperarea clientului in sensul informarii corecte si complete asupra evenimentelor la care a luat sau nu a luat parte. Aceasta cooperare va furniza avocatului contextul necesar intelegerii si abordarii corecte a oricarei strategii si tactici viitoare. Nicio informatie nu trebuie uitata sau omisa intentionat sau, chiar mai rau, prezentata eronat. Aparatorul dumneavoastra trebuie sa se poata baza pe realitatea celor expuse de dumneavoastra.

  Nicio grija, avocatul are o obligatie de confidentialitate de care este tinut si, in plus, o obligatie de buna credinta care-l forteaza sa foloseasca toate informatiile furnizate spre beneficiul clientului sau. Noi avocatii intalnim destul de frecvent situatia in care clientul ne informeaza necorespunzator si acest lucru va dauna posibilitatilor de aparare si rezultatelor urmarite si obtinute. Ca sfat, raspundeti corect, complet, cu toate informatiile pe care le cunoasteti.

 • Alegerea martorilor si credibilitatea acestora

  Intrucat in cazul procesului penal beneficiati de prezumtia de nevinotatie care trebuie inlaturata, toate aspectele (inclusiv vinovatia dumneavoastra) trebuiesc probate. Martorii sunt o parte importanta in procesul penal.

  Avocatul va depune eforturile necesare spre a-i gasi si alege pe cei care va sunt favorabili prin prisma lucrurilor pe care acestia le-au vazut, auzit, trait. Mai mult, orice avocat cu experienta ii va ajuta pe acestia (pe martori) sa inteleaga si sa expuna intr-un mod relevant informatiile de care au cunostinta (a nu se intelege ca ii va invata sa minta, expuna eronat, sau sa omita amanunte esentiale). Dar, stiti bine, cuvintele folosite si modul in care prezentam o poveste este intotdeauna relevant. O expunere clara, presarata pe alocuri de detalii pertinente in legatura cu cele la care au fost martori va face relatarea lor credibila si va ajuta cazul apararii voastre.

  Aveti in vedere ca procurorul se va stradui sa faca tocmai contrarul, sa decredibilizeze martorii favorabili suspectului sau inculpatului, sa-i gaseasca si sa obtina toate informatiile necesare acuzarii.

Aceasta stare a lucrurilor ne impinge sa va recomandam, asa cum reiese si din modul in care lucrurile se desfasoara, sa apelati cat mai repede la un avocat. Procesul penal, desi un proces anevoios si relativ indelungat, face necesara implicarea imediata a unui avocat pregatit.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!