Traficul de fiinte umane – profilul general al recrutorului si sfaturi pentru prevenirea acestei penalitati
Traficul de persoane se refera la recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenintare, violenta sau prin alte formalitati de constrangere. Rapirea, frauda ori inselaciunea, abuzul de autoritate fata de o persoana emotiva ce nu se poate apara, intra in aceeasi categorie.
In legislatia romana si cea internationala, traficul de persoane este considerat o forma de sclavie moderna ce depaseste ca rentabilitate traficul de droguri si arme. Scopul aceste ilegalitati penale este exploaterea fiintei umane prin: diferite forme de exploatare sexuala sau chiar prostitutie, munci sau servicii fortate, sclavie sau practici similare sclaviei, servitutea sau, in cel mai rau caz, prelevarea de organe.
Idei generale despre profilul recrutorului
Recrutarea se realizeaza de catre o persoana ce poate fi independenta sau de o firma cu profile diverse – impresariat artistic, plasarea fortei de munca in strainatate etc.
Majoritatea recrutorilor sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, uneori mai in varsta. Recrutarea facuta de catre femei este in procent mai mic – vasta lor fiind cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Exista si cazuri exceptionale – familii in care atat sotul, cat si sotia si copiii acestora se ocupa de recrutarea si transportul victimelor.
In aceeasi ordine de idei, aspectul fizic ingrijit al recrutorului ii poate da incredere victimei. Printr-o vestimentatie si accesorii nu neparat conservatoare, ci mai degraba conforme cu valorile socio-culturare, se contureaza imaginea succesului promis.
Inteligenta emotionala – alt factor cheie pe care recrutorii il au in vedere. Acestia folosesc tehnici de manipulare mai subtile, sugerant abilitatea unei persoane de a empatiza cu ceilalti pentru a veni in intampinarea nevoilor celor din urma, prin aceasta asigurandu-si atingerea scopului final: recrutarea.
Sfaturi privind prevenirea traficului de persoane
-
Nu crede tot ce ti se promite – de exemplu, acceptarea unei oferte de munca de la o persoana, fie ea fizica sau juridica, este un lucru cu grad mare de risc. Trebuie sa se verifice daca oferta de munca este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului/Camera de Coment sau/si la Inspectoratul Teritorial de Munca.
-
Nu semna domunente daca nu intelegi continutul acestora – cere sfatul unui notar/jurist/avocat atunci cand anumite prevederi ale contractului nu sunt clare.
-
Accepta rezervat „povestile de succes” – nu toate detaliile acestor povesti reflecta adevarul, multe dintre acestea fiind doar infrumusetate din diverse motive de interes propriu.
-
Nu folosi acte false si nu munci la negru – sa lucrezi la negru inseamna sa renunti la depturile tale – asigurari de sanatate, concediu, pensie etc.
-
Lasa rudelor tale cat mai multe informatii despre tine – comunica rudelor si prietenilor tai cat mai multe informatii depre locul unde vei locui sau lucra: nume ale persoanelor, numere de telefon, adrese etc.
-
Nu da pasaportul tau nimanui, cu exceptie institutiilor abilitate prin lege – singurele persoane care au dreptul sa iti ia pasaportul sunt reprezentati ai organelor de politie, autoritati judiciare, oficiilor consulare ale Romaniei din strainatate si ai birourilor de pasapoarte.
In astfel de situatii, un avocat competent este ceea ce ai nevoie – te asteptam pe pagina noastra https://avocativan.ro.