Victima si agresorul - stereotipurile violentei domestice in Romania

Victima si agresorul - stereotipurile violentei domestice in Romania

Potrivit studiilor realizate de AGENTIA NATIONALA PENTRU EGALITATEA DE SANSE INTRE FEMEI SI BARBATI, in primul semestru a anului 2019, au fost inregistrate, la nivelul tarii, 6.731 de cazuri de violenta asupra femeilor. Tot in 2019, au fost sesizate, pe o perioada de 7 luni, 23.830 de fapte penale.*

Nici 2020 nu este un an prea bun din acest punct de vedere. Chiar de la inceputul anului cazurile de violenta domestica in familie au curs in sir. Exista o multime de factori declansatori pentru violenta domestica in familie. Indiferent care ar fi acestia, un avocat pentru divort trebuie neaparat contactat in cazul in care o femeie este victima unor comportamente violente.

Portretul compact al agresorului

In Romania, in cele dintre cazuri, exista un stereotip anume pentru agresor. De cele mai multe ori, factorii de risc sunt descrisi de o stima de sine scazuta, gelozie excesiva, abilitati scazute de comunicare, abilitati sociale scazute, narcisim, egoism, anxietate, dar si nevoia necontrolata de putere sau sentimentul continuu de neputinta.

Agresorul va declara intotdeuna ca nu este constient sau responsabil de actiunile sale, iar dupa orice fapta violenta asupra victimei isi va schimba rapid comportamentul. Totul nu tine o vesnicie, astfel ca cine a lovit o data, o va face si a doua oara.

Agresorul se caracterizeaza si ca avand o conceptie invechita despre viata si familie. In mintea sa, femeia este inferioara barbatului, dar si supusa acestuia.

Potrivit interviurilor realizate de Politia Romana** cu anumiti agresori, au fost puse in evidenta atitudini toxice ce se caracterizeaza prin:

  • Mascarea adevarului din spatele propriului comportament. Cu toate ca factorii definitoriii in acest sens sunt consumul de alcool si tulburarile de personalitate;
  • Fuga de responsabilitati si plasarea acestora pe umerii femeii;
  • Imprumutarea comportamentului altor familii toxice.

Portretul victimei - general valabil pentru multe femei din Romania

Avand ca exemplu mediul exterior sau chiar propria familie, femeile incep sa se invete cu violenta, tratand-o astfel ca pe o normalitate. Cu toate ca interventia unui avocat specializat in drept penal este de-a dreptul necesara atunci cand vine vorba de fapte violente, multe dintre femei aleg sa traiasca sub papucul barbatului violent.

Portretul victimei este caracterizat, in primul rand, prin acceptarea alegerii gresite privind partenerul de viata. Obisnuinta, dar in special dependenta emotionala, iar in unele cazuri chiar si materiala de agresor, conduc la un comportament de acceptare din partea femeii a faptelor de violenta.

O victima sigura a gresiunilor incearca mereu sa se autoinvinovateasca, dobandind astfel un psihic fragil. Docilitatea, obiedienta si starea de irascibilitate caracterizeaza o femeie fara initiativa, o femeie ce accepta lucrurile asa cum sunt.

Poate ca nu a dat dovada intotdeuna de atitudine fragila in societate, insa manipularea la care s-a lasat supusa au adus-o aici, de cele mai multe ori in pragul disperarii.

Infidelitatea, consumul de alcool, gelozia, problemele sexuale ale cuplului, dorinta de independenta din punct de vedere financiar a femeii, dar si certurile cu privire la copii sunt cateva dintre circumstantele care determina aparitia comportamentelor violente.

Violenta nu trebuie sa fie o normalitate si nici un exemplu de ASA DA in randul Romanilor!

Un avocat bun il poate face pe agresor sa plateasca pentru cele facute, iar pe victima sa o scape din mainile sale. Va asteptam in cadrul paginii noastre pentru consultanta.

 

*Conform datelor oficiale, declarate in cadrul paginii anes.gov.ro.

**Conform informatiilor de la sursa: https://www.politiaromana.ro/ro/prevenire/violenta-domestica/cauzele-violentei-domestice.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!