Potrivit art.224 Cod Penal, patrunderea fara drept, prin orice metoda, intr-o incapere, locuinta, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara aprobarea persoanei care le detine ori refuzul de a parasi la cerere locul respectiv se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
In cazul in care fapta se savarseste de catre o persoana inarmata, prin folosire de calitati false, mincioase sau pe timpul noptii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
Obiectivul juridic special si subiectivul activ
Actiunile de constatare a faptei penale se pun in miscare din momentul in care persoana vatamata depune plangerea prealabila.
Obiectivul juridic reprezinta relatiile sociale ce au ca scop apararea inviolabilitatii domiciliului si a vietii private a persoanei fizice in cauza. Subiectul activ poate fi orire persoane. Se considera subiect activ si proprietarul unui imobil atunci cand patrunde in locuinta chiriasului fara voia acestuia, inainte ca hotararea de evacuare aferenta sa fie pusa in miscare.
Totodata, violare de domiciliu este considerata si infiltrarea tutorelui fara drept in locuinta minorului.
Subiect pasiv dintr-o astfel de operatiune este considerat orice persoana fizica care detine incaperea, locuinta sau locul imprejmuit tinand de aceste in care se savarseste fapta. Va stam cu mai multe informatii la dispozitie aici.
Variante agravate si tentativa
Se considera violare de domiciliu de gravitate mare, fapta care este savarsita de catre o persoana inarmata. Arma poate sa fie vizibila sau doar sa reprezinte elementul declansator de comitere a faptei.
Fapta care este savarsita pe timpul noptii, indiferent daca faptuitorul profita sau nu ca este noapte, se considera o varianta agravata a violarii de domiciliu.
Totodata, fapta de violare la domiciliu savarsita prin insusirea unor calitati mincinoase, atrage de asemenea retinerea calitatilor oficiale.
Actele pregatitoare sunt valabile doar daca infractiunea este savarsita in modalitatea patrunderii fara drept.
Latura obiectiva si latura subiectiva
Elementul material consta in patrunderea fara aprobare in incinta persoanei ce detine acea proprietate. Lipsa consimtamantului se prezuma pana la proba contrara.
Refuzul parasirii unei incaperi, locuinte, dependinte sau a unui loc imprejmuit tinand de acestea, la cererea persoanei care le detine trebuie sa fie explicit si precedat de o cerere expresa in sensul parasirii.
Nu se considera vioare de domiciliu momentul in care un individ patrunde intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea in care se afla mai multe persoane si are consimtamantul uneia dintre ele.
Urmarea imediata a refuzului de parasire a locului creeaza starea de pericol ca afect al incalcarii inviolabilitatii domiciliului.
Latura subiectiva cuprinde intentia directa sau indirecta a individului de a viola domiciliul persoanei care o foloseste. Totodata, nu prezinta importanta motivul sau scopul activitatii infractionare atat timp cat dovezile sunt clare in acest sens.
Se considera violare de domiciliu si fapta in care, chiar daca patrunderea a fost licita, faptuitorul a continuat sa ramana acolo, refuzand fara drept cererea de parasire a incintei.
Pe avocativan.ro va stam la dispozitie cu si mai multe detalii privind fapta penala de violare a domiciliului.