Violarea vietii private

Articolul 226 alin. 1 din Codul Penal spune ca: Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografiere, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda. *

De asemenea, aliniatul 2 spune ca: Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o  alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. *

Ce loc ocupa intimitatea in cadrul libertatii personale?

In ceea ce priveste libertatea personala, intimitatea se pare ca ocupa cel mai important loc. Termenul de intimitate nu se refera doar la spatiul propriu inviolabil in care fiecare persoana isi manifesta personalitatea, ci si la spatiul gandurilor, al convorbirilor, comunicarilor confidentiale si asa mai departe.

Legea apara si a aparat dintotdeauna dreptul la viata privata. Totusi, nu oricine cunoaste acest lucru. Adesea se intampa ca datele publicate in presa sa incalce dreptul la viata privata a vedetelor in principal. De aici rezulta o multime de procese in instanta si bineinteles clasicele scandaluri.

Este extrem de important sa cunoasteti legea care va protejeaza viata privata. Un avocat va poate reprezenta in instanta atunci cand alarmati violarea vietii privata. Totusi, inainte de a face acest lucru, este extrem de important sa stiti in care situatie va confruntati direct cu violarea vietii private si in ce fel de conditii aceasta fapta nu constituie o infractiune.

In ce conditii violarea vietii private nu este infractiune?

Exista mai multe contexte in care violarea vietii private nu se considera a fi infractiune. Din nou, este indicat sa cunoasteti aceste aspecte pentru a sti cum sa actionati. Asadar, nu constituie infractiunea fapta savarsita:

  • De catre persoana ce era la locul faptei atunci cand au fost surprinse sunetele, imaginile sau convorbirile. Acest lucru este valabil doar daca inculpatul justifica un interes legitim;
  • Daca persoana vatamata a actionat in felul in cauza cu scopul de a fi auzit de catre faptuitor;
  • Daca faptuitorul contribuie prin probele colectate la demonstratea savarsirii unei infractiuni;
  • Daca sunt surprinse fapte ce au o mare semnificatie pentru viata comunitatii, fapte numite de interes public. Daca prezentarea lor divulga avantaje publice, cu mult peste prejudiciul produs persoanei vatamate, atunci fapta nu constituie infractiune.

Codul Penal este disponibil oricui in mediul online si nu numai. Este recomandat sa parcurgeti din el cel putin titlurile si capitolele de interes pentru voi, cele ce oglindesc o situatie in care v-ati aflat sau va puteti afla pe viitor. Cel mai bine este sa va cunoasteti drepturile cu mult inainte de a fi nevoiti sa vi le demonstrati, fie pe cale amiabila sau juridica.

Puteti citi tot in cadrul blogului nostru si un articol cu privire la violarea de domiciliu. Nu ezitati sa ne contactati pentru si mai multe detalii.

*Conform http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/109855.

Nullum judicium sine deo Contacteaza-ne!